• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dobrica Erić: Velikan kojeg su obožavala deca i po čijim besmrtnim rečima se naša kultura i danas prepoznaje

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mudre misli i citati čuvenog dečijeg pesnika

  • 0
Dobrica Erić Printskrin: Youtube/Sve što mi pripada - Zvanični kanal

On je čuveni dečiji pesnik, prozni i dramski pisac o kojeg su okarakterisali kao "prirodni izdanak srpske poezije, rođen u okrilju usmenog pesništva, bogomdani dar, čarobnjak pesničke reči i lirske muzike.

Dobricu Erića, koji je 29. marta 2019. godine preminuo u Beogradu, Ljubivoje Ršumović nazivao je "saradnikom sunca", pesnikom, pripovedačem, vrhunskim naratorom i čovekom kojeg su školarci obožavali.

Erić je rođen 1936. godine u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži, kod Gornjeg Milanovca. Prvu zbirku pesama objavio 1959. godine a do smrti je objavio više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica. Dela su mu prodata u tiražu od milion primeraka, prevođen je na mnoge strane jezike, a pesme su mu uvrštene u čitanke, antologije, školske lektire na kojima deca i danas odrastaju.

Za mnoge su kompozitori napisali muziku, dok se neke ekranizovane i u raznim emisijama. Erić je napisao čak i tekst za čuvenu numeru Miroslava Ilića "Devojka iz grada".

Interesantno je da je njegov opus obeležen i stripom, pogotovo tokom '60-ih kada je važio za najvažnije stripskog scenaristu gornjomilanovačkog izdavača "Dečje novine", gde je i debitovao, a kasnije izdavao i za stripove "Nikad robom", u serijalima poput "Blažo" i "Jelica".

- Uvek sam išao pomalo u raskoraku sa stvarnošću, a pogotovu danas. I pesme su sada u novom veku, kao i lepota umetnosti uopšte, u raskoraku sa zdravim razumom i u dosluhu sa nevremenom, pa se sve češće pitam da li se vredi još boriti lepim rečima i mislima za mesto pod nemilosrdnim suncem, koje nas takođe ne gleda i ne miluje onako često i nežno kao u detinjstvu. Sad su u modi neke tuđe reči i sunca, čiji smisao, ili pre besmisao, ja ne razumem i ne prihvatam, čak i po cenu potpune izopštenosti i samoće koja je preuranjena čak i za moje godine - rekao je jednom prilikom Dobrica Erić, kako prenosi Vikipedija.

Minja Subota koji je komponovao muziku za mnogo mnogo njegovih pesama opisao ga je u nekoliko reči:

- On je pisao školske himne uz koje su stasavale generacije đaka u Jugoslaviji. Sve svoje stihove je znao napamet i dešavalo se da na školskim priredbama deca traže bis kada bi završio recitovanje svojim pesama. Dobrica je bio jedan od velikana po kojima se naša kultura prepoznaje.

U njegovu čast, prisećamo se reči njegove čuvene "Prkosne pesme" u kojoj poručuje: "Samo požurite! Što me pre razapnete, pre ću vaskrsnuti!", kao nizom  mudrih misli i citata ovog vrhunskog pesnika.

"Samo kada govorim deci i za decu, govorim drukčije, sa verom da će oni učiniti nešto dobro i veliko."

"Ja tugujem i šta je tu smešno? Zaljubih se, prvo, pa pogrešno! Nije meni što mi duša pati, već što ona neće da me shvati."

"Maslačak bi pred njom klek'o! Kad se ona poljem šeta. Ja sve strepim da je neko ne ubere mesto cveta!"

"Kriv sam tvrdoglavac, što sam pravoslavac i svetosavac, i što ne verujem u sveti zločin i oproštaj greha!"

"Koliki li je prešao put taj gutljaj meda, ta čista krvca, od srca zemlje do mog srca?"

"Ruke što su vazdan milovale gvožde, sad na njenim vrelim bedrima vijore. Ratar ljubi tako ko da mulja grožde. Ratar grli ženu ko da njivu ore."

"I zalud će mi trave bajati i suncokreti na koje ličim. Svi kada zađu, ti ćeš stajati, u krugu što se ne briše ničim."

"Svoj sjaj i cvrkut te ptice bele, prospu po mojoj kosi k'o svice, pa svu noć sanjam žarke predele, zlatnu jabuku i paunice..."

"Rulje bivših ljudi, ubica i golja, čopori robota i drugih monstruma, palacaju na tvoje voćnjake i polja i na moju belu kuću pored druma, oko koje kao najlepše odive, cvetaju lipe, jabuke i šljive."

"Plači, voljena zemljo, oljagana i sama. Suze su tvoje davno ušle u pesmarice. Još nisi sve dečje kosti ni povadila iz jama, a već ti opet bacaju decu u jame bezdanice."

"Pesnik se nikad sasvim ne budi. On uvek nešto prede i plete. Pesnik je spolja ko i svi ljudi, a iznutra - pravo pravcato dete."

"Kokajte se, kokice, koga volim, doći će. Doneće mi lončiće i srebrne zvončiće!"

"Kućica tesna, kandilo nesna i oči pune tihog blistanja. Dva bleda lica i ljubičica u pozlaćenom ramu svitanja."

"Sad su u modi neke tuđe reči i sunca, čiji smisao, ili pre besmisao, ja ne razumem i ne prihvatam"

(Ona.rs)

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dnevna soba i radni sto za kojim je stvarao čuveni srpski pesnik Laza Kostić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On