• 0
 ≫ 

Princeza Ana je ušla u istoriju kao prva žena koja je prisustvovala ceremoniji "Bdenje prinčeva"

 ≫ 

Princeza Ana je stražarila pored kraljičinog kovčega zajedno sa svojom braćom u katedrali Svetog Džajlsa

  • 0
Princess Anne, Princeza Ana Foto: Tanjug/AP

U ponedeljak uveče, četvoro dece kraljice Elizabete, kralj Čarls, princeza Ana i prinčevi Endrju i Edvard okupili su se oko kraljičinog kovčega u katedrali Svetog Džajlsa kako bi sproveli takozvanu stražu "Bdenje prinčeva", deo tradicionalnog običaja i svečanog rituala prilikom sahrane britanskog monarha.

Kako prenosi "BBC",  simboličnim potezom se četiri osobe, u ovom slučaju četvoro kraljičine dece, kralj Čarls III, princeza Ana i prinčevi Endrju i Edvard, postavljaju sa svake strane kovčega kako bi na kratko čuvali stražu.

U ovom činu, Anino učešće je istorijski značajno jer je tako postala prva žena iz kraljevske porodice koja je učestvovala u ovom svečanom bdenju.

- Imala sam sreću da budem uz moju najdražu majku u njenim poslednjim satima - napisala je princeza Ana u odavanju počasti svojoj majci.

Ovaj ritual održan je do sada svega dva puta. Nazvan je "bdenje prinčeva" jer su četvoro dece Džordža V, tadašnji kralj Edvard VIII i prinčevi Albert, Henri i Džordž, držali stražu kod očevog kovčega 28. januara 1936. u Vestminster holu. Bdenje je još jednom održano za kraljicu Elizabetu, kraljicu majku 2002. godine, kada su tadašnji princ Čarls, princ Endrju, princ Edvard i njihov rođak vikont Linli bdeli oko njenog kovčega.

Sedamdesetdvogodišnja princeza Ana, je tokom ceremonije Bdenja prinčeva bila obučena u svoju mornaričku ceremonijalnu vojnu uniformu - kao pokrovitelj Kraljevske mornarice i dobrotvorne organizacije Kraljevskih marinaca, kao i kao glavni komodor za Portsmut. Ona je inače  jedina članica kraljevske porodice koja nosi vojnu uniformu u državnim prilikama.

Njena uniforma je ukrašena medaljama, koje uključuju medalje za Kraljičin orden za službu, medalju za krunisanje kraljice Elizabete II i srebrne, zlatne, dijamantske i platinaste jubilarne medalje. Uniforma princeze Ane takođe je imala tri odlikovanja - Najistaknutiji orden podvezice, Najdrevniji i najplemenitiji orden čička i Kraljevski viktorijanski red.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona