• 1
 ≫ 

Aleksandra Politopulos: Svaka žena je vitez

 ≫ 

"Dok su moje drugarice želele da postanu princeze kad porastu, ja sam želela da budem vitez"

  • 1

U podnožju resavske klisure, nedaleko od manastira Manasija, održao se viteški festival, jedan od najvećih u Evropi. Imali smo priliku da prisustvujemo spektakularnim događajima, da upoznamo kaligrafiju, zanat koji još uvek opstaje, da vidimo oklopnike koji su pred posetiocima pokazivali drevne veštine, među kojima je i borba vitezova.

Ono što je impozantno na samom događaju i što je svim posetiocima privuklo najviše pažnje, bio je duel žena vitezova.

Aleksandra Politopulos je viteškinja iz Srbije, koja je odnela pobedu u duelu na ovom festivalu. U razgovoru sa njom, za portal Ona.rs, saznali smo kako se postaje žena vitez, šta je sve potrebno od pripreme za duel, kao i još mnogo drugih zanimljivosti...

- Još u ranom detinjstvu sam maštala da budem nekakva ratnica, da budem neki borac, umesto da budem princeza. Dok su mjoje drugarice želele da postanu princeze kad porastu, ja sam želela da budem vitez - priča Aleksandra i dodaje:

- Rekla bih da ima mnogo žena vitezova u Srbiji, s tim što se ja ne bih baš fokusirala na samo bavljenje viteštvom i viteškim borbama; mislim na jake žene koje uspevaju da se izbore sa svime što život nosi, na svakodnevnom nivou. Uspevaju da imaju i porodicu i posao i sve što jedna jaka žena može da nosi sa sobom - to su prave viteškinje danas.

Aleksandra kaže da su reakcije muškaraca na to što ona radi raznovrsne: nekima je čudno, a drugi je hrabre i smatraju da je to fenomenalno i nesvakidašnje.

U borbi je Aleksandra je fenomenalna, okretna. Pobedivši svoju protivnicu, odnela je titulu i ove godine. Ali, kako zapravo izgledaju pripreme, treninzi, ima li posebne ishrane kada se sprema za duel?

- Kada imam treninge i pripreme za borbe, pošto mi je samo oklop težak više od 20 kilograma, težim da ih rasporedim tokom čitavog dana. A kada je ishrana u pitanju, gledam da bude pretežno proteinska, baš zato da bih fizički izdržala i oklop i samu borbu - kaže Aleksandra i dodaje da uglavnom trenira sama ili sa nekim momcima iz kluba pošto, kaže, nemamo mnogo zainteresovanih žena u Srbiji koje bi se bavile viteštvom.

Na pitanje da li je savremena bajka izmenjena, da li je put od "princeze" do "viteškinje" težak, Aleksandra nam je dala zanimljiv odgovor:

- Nije lako posmatrati iz uglova šta je danas bajka, a šta je nekada bila... Trudimo se da imamo maksimalno autentičan pristup svemu, od oklopa do borbi, da sve liči na to kako je nekada u srednjem veku bilo. A na ovom događaju, dame (princeze) imaju priliku da upoznaju i prave vitezove, kavaljere, momke pravih vrednosti. Ima tu dosta toga što je ostalo od naših predaka.

Ušavši u svet viteških takmičenja, kroz pripreme za borbe, naša sagovornica kaže da je postala svesna naše tradicije i da je mnogo toga naučila. Prvenstveno značaj očuvanja tradicije.

Pored viteških borbi, Aleksandra se bavi orijentalnim plesom, duže od 10 godina, ima svoju školu plesa. Zanimalo nas je koliko se razlikuju viteške borbe i orijentalni ples.

- Ima dosta sličnosti, jer u plesu, kao i u borbi ima nekog ritma, pratimo kretanje, koordinacija je veoma bitna. Orijentalni ples je jedan od najtežih plesova u svetu, imamo veliki broj izolacija i pokreta, koji su slični borbama, iako na prvi pogled možda ne deljuje tako. I u trbušnom plesu postoji ples sa sabljama, koji je na neki način povezan i sa borbama.

U VIDEU na početku testa pogledajte ceo intervju u kom je Aleksandra sa nama podelila mišljenje postoji li zaista moderna bajka i pravi vitezovi, kao i kako su tekle pripreme za čitav festival. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • DARKO 100%

    27. septembar 2022. | 19:57

    Svaka normalna zena je vitez ,princeze su isklompleksirane osobe koje imaju manjak mozga i inteligencije,

    Podelite komentar