Dragana je kuvar, a svoje mesto dostigla je borbenim duhom: "Žena mora da se pomuči više od muškarca"

 
 
 ≫ 
  • 2

Širom planete, 20. oktobar poznat je i kao Svetski dan kuvara. Kuvanje je svojevrsna umetnost, jer zahteva veliko umeće mešanja sastojaka koji treba da zadovolje svih pet čula. I zaista, ne može svako da bude kuvar, jer ovaj posao, pre svega, morate da volite.

Verujemo da ste čuli za mišljenje da su muškarci bolji kuvari od žena i da se bolje snalaze u ovom poslu. Prema podacima, u svetu postoji više od 20.000 restorana sa Mišlenovom zvezdicom, a u više od 17.000 njih glavni kuvar je muškarac.

Da li je prevaziđeno da muškarci budu šefovi i šta pravi kuvar mora da poseduje, za naš portal otkriva diplomirani strukovni menadžer gastronomije, kuvar i suši majstor Dragana Knežević (27).

Kako kaže, 2010. godine je odlučila da upiše srednju školu za kuvara, iako je bila vukovac i to samo iz razloga jer se u njoj pojavila istinska želja za kuvanjem.

- Gledala sam mamu, bake, tetke i shvatila da me, od svih profesija, kuvanje najviše privlači. Ono što je zanimljivo je činjenica da su svi moji bliski ljudi bili protiv toga da budem kuvar, jer se u to vreme smatralo da u srednju školu za kuvare idu deca sa lošim ponašanjem i još lošijim školskim prosekom. Zapravo, tada je to bilo sramota  - započinje priču za Ona.rs Dragana Knežević.

Prema njenim rečima, još tada je znala da, kada je kuvanje u pitanju, neće ostati samo na srednjoj školi, te je 2013. godine upisala gastronomiju na fakultetu u Beogradu.

Ona naglašava da joj se tada još više pojačala želja za kuvanjem, jer je, kako kaže, "otvorila vrata" novom znanju i raznim kulinarskim temama.

- Bila sam veoma mala kada sam počela da kuvam. Ja imam dve rođene sestre, jednu koja je dve godine mlađa i drugu koja je dve godine starija od mene. Roditelju su naravno morali da rade, pa su se kućni poslovi raspodelili na nas, a meni je, eto, nekako zapalo kuvanje - priča kroz osmeh ova mlada devojka.

Kako kaže, s obzirom na to da je imala manje od 10 godina kada je počela da sprema hranu, na početku su to bili sendviči, pice, supice, a posle je to otišlo na viši nivo.

Dragana Knežević Foto:Privatna arhiva

- I dan-danas me sestre pitaju da napravim neki obrok koji sam nekada spremala za nas tri. Na primer, od jaja bih spremila neko fenomenalno jelo, a onda bi moja sestra rekla: "Sada sam jela. Sada sam ustala od stola i kada vidim ovo što si spremila, opet sam gladna" - priseća se Dragana i dodaje da joj nikada nije bilo teško da ostane kod kuće i sprema dok su se druga deca igrala napolju:

- Ja sam ostajala kod kuće i izmišljala razna jela. Nije mi bilo teško da ustanem u dva ujutru, kako bih usrećila svoju sestru i napravim joj palačinke. 

"Bila sam degradirana kao žena"

Prema rečima naše sagovornice, na početku karijere su je degradirali, jer se muški kuvar uvek više cenio i poštovao.

- Mislim da situacija nije više takva kao što je nekada bila, ali jeste u sigurno od 30 do 40 odsto restorana. Ja nisam to dozvoljavala. Borila sam se za sebe iako sam nailazila na razne osude i predrasude samo zašto što sam žensko, čak su me degradirali zato što sam mršava, a bavim se ovim poslom. S obzirom na to da sam vrlo mlada počela da se bavim kuvanjem, mnogi su imali predrasude o meni jer sam imala samo 20 godina, ali kao što sam rekla, moj stav i karakter nikada nisu dozvolili da me neko vređa, omalovažava i sputava u mojoj želji - naglašava ona.

Što je više upoznavala grane gastronomije, čak i pored svih prepreka, Dragana je sve više bila sigurna u to da je ova profesija stvorena za nju.

- Ništa mi nije bilo teško. Radila sam svuda, i u drugim zemljama, gradovima i u raznim restoranima i hotelima. Iako se moj trud video, ljudi su i dalje bili skeptični. Govorili su mi: "Jeste, tvoj talenat se vidi, ali si žensko". Znate, ja sam iz unutrašnjosti Srbije i veoma je bilo teško da se kao mlada ženska osoba izborim za sebe. Srećom, moj borbeni duh i želja nikada nisu posustali - ističe Dragana Knežević.

Naš poznati kuvar Stambol Geštamov je jednom prilikom Dragani dao savet zlatan vredan, a kako nam kaže, ona ga i dan-danas pamti i primenjuje.

- Gledao me je dok sam nešto kuvala, a onda mi je prišao i rekao: "Sine, slušaj. Daću ti savet zlata vredan. U ovom poslu ti niko neće otkriti tajne ovog zanata, nego ovaj zanat moraš da kradeš. Ja sam taj savet ozbiljno shvatila i onda sam, gde god bih otišla, "krala" neke trikove i cake.

Na pitanje da li je prevaziđeno da muškarci budu šefovi kuhinje, Dragana odgovara:

- Kada je o Srbiji reč, to je još uvek uglavnom tako, odnosno muškarci su glavni. Žena koje su šefovi kuhinje ima vrlo malo, jer one uglavnom vode neke određene sektore poput hladne kuhinje ili poslastičarnice. Mislim da muškarci još uvek nemaju poverenje u ženu da bi joj prepustili mesto šefa kuhinje. Međutim, u inostranstvu je druga priča i one su tamo veoma cenjene. Žene koje se profesionalno bave ovim poslom u Srbiji skoro da nema, a mislim da su razlog sve stvari koje sam navela. Da bi žena postala šef kuhinje, mora da se četiri puta više pomuči do muškarca, ali ja sa tim nemam problem, jer mene ovaj posao ispunjava, pokreće me ljubav prema njemu i uvek ću se truditi da dođem do pozicije koju zaslužujem - kaže naša sagovornica.

"Kuvanje je umetnost"

Kako naša sagovornica kaže, kuvanje i sama kuhinja je nešto gde ti kao kuvar možeš da napraviš ono što neko ne može ni da zamisli. Ona dodaje da su najbolja jela na svetu uglavnom nastala slučajno, zbog znatiželje i kreativnosti kuvara.

- Ili neki sastojak zaboravimo ili neki dodamo i zapravo to bude prava stvar i jelu damo lični pečat - kaže ona.

Dragana Knežević Foto:Privatna arhiva

Naša sagovornica kaže da svim mladim ljudima savetuje da završe neki zanat, a jedan od tih zanata je i kuvanje.

- Nekada posao kuvara nije bio toliko plaćen, ali sada jeste i to zahvaljujući velikim zvezdama poput Džejmija Olivera, Gordona Remzija. U nekim restoranima i hotelima kuvar je bolje plaćen nego zdravstveni radnik - otkriva ona.

Međutim, iako je zarada dobar motiv, ipak se ništa ne može bez talenta.

- Ne postoji dobra kuhinja bez dobre organizacije. Osoba koja želi da bude kuvar i vodi kuhinju treba da bude dobro organizovana, spremna za nove ideje, snalažljiva, oprezna, jer kao što bi moj kolega rekao: "Kuhinja je vrlo opasno mesto ako neko ne zna da se ponaša u njoj. Tu se podrazumeva rad sa oštrim predmetima, teškim stvarima, rad na visokim i niskim temperaturama i još mnogo opasnih stvari koje se nalaze u kuhinji, te su opreznost i spretnost veoma važni. Ali pored svih ovih veština, najvažnije je da osoba voli ovaj posao - naglašava Dragana.

Iako ovaj posao drži u malom prstu, Dragana ističe da se i dan-danas usavršava, uči i trudi, te je tako pre godinu i nešto dana naučila da radi suši i kako kaže, veoma uživa u tome.

Kao i što je sama rekla, kuvanje je stvarno umetnost; zato se, kaže, užasava što se u današnje vreme mnogi nazivaju kuvarom.

- Osoba pogleda nekoliko recepata na internetu i kaže "ja sam kuvar". Oni se tom jelu posvete sat vremena, ali kada se profesionalno posvetite ovom poslu, onda to uključuje vođenje brige o bezbezdnosti, kvalitetu hrane, namirnica, organizacije i tako dalje - zaključuje diplomirani strukovni menadžer gastronomije i suši majstor Dragana Knežević.

Video: Moja Jela u poseti Belom Blatu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • jelena

    20. oktobar 2022. | 13:52

    To ne treba nista cudno da bude, moj rodjeni brat je bio djak generacije pa je upisao isto, bitno je da se voli profesija a ne da se bude nezadovoljno kasnije ubuducnosti…

    Podelite komentar

  • Zvele

    20. oktobar 2022. | 17:48

    A i riba si za medalju, svaka čast.....

    Podelite komentar