• 1

Dve duše u jednom telu: Njih dve su sijamske bliznakinje, danas rade kao nastavnice petog razreda

Ove sijamske bliznakinje od rođenja prkose svim izgledima i prognozama

  • 1
Abby and Brittany, spojeni blizanci Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Kada su Peti i Majk Hensel iz Minesote ušli u porođajnu salu, nisu ni slutili da će dočekati ne jednu - već dve bebe i to u jednom telu sa dve glave.

Pa ipak, uprkos obeshrabrujućim prognozama i svim poteškoćama sa kojima su se suočili, njihove sijamske bliznakinje, Ebi i Britani, su pobedile sve šanse i nastavljaju da fasciniraju celu planetu sa svojom, iznad svega, inspirativnom pričom o običnom životu koje vode, u neobičnim okolnostima.

Rođene 7. marta 1990. godine u okrugu Karver u Minesoti, Abigejl Lorejn Hensel i Britani Li Hensel su redak slučaj sijamskih blizanaca koji su preživeli rođenje i uspeli da žive donekle normalnim životom.Uprkos svim mukama, njihovi roditelji su se trudili da svojim devojčicama obezbede sve što su sva druga deca imala i doživela, a možda i više.

Pre nego što su se devojčice rodile, Peti i Majk nisu ni znali da očekuju sijamske blizance. Ništa o ultrazvuku nije ukazivalo na problem, a kada su bliznakinje izvučene, prema pisanju Illumeably, cela porođajna sala je utihnula na oko 30 sekundi. Niko nije očekivao da će videti bebu sa dve glave.

Abby and Brittany, spojeni blizanci Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Ni prognoze nisu bile obećavajuće. Šansa da će da prežive prva 24 sata bila je jedan prema trideset miliona, a danas se veruje da su Henselove jedan od četiri slučaja dicefalusnih blizanaca u istoriji koji su preživeli detinjstvo. One su danas izrasle u dve neverovatne, živahne i optimistične dame.

Uprkos svim teškoćama koje život sijamskih blizanaca donosi, njih dve su uspele da sačuvaju sopstvene identitete i žive koliko-toliko normalnim životom. Iako dele jedno telo, one ne dele sve organe. Imaju dva para pluća, dve kičme, tri bubrega i dva odvojena srca u potpuno zajedničkom cirkulatornom sistemu. U donjem delu tela dele sve organe uključujući reproduktivni sistem i bešiku. Štaviše, rođene su i sa trećom rukom koja je hirurški odstranjena u detinjstvu.

One osećaju samo svoju "stranu" tela. Na primer, ako se Ebi povredi, Britani to ne oseća, i obrnuto. To takođe znači da mogu i da konrolišu samo polovinu zajedničkog tela. Shodno tome, nešto što zdrav čovek svakodnevno uzima zdravo za gotovo, poput jednostavnog hodanja, zahtevalo je veliki napor i vežbu kod ovih devojaka. Kako je njihovo telo komplikovan sistem, bilo im je potrebno da nauče kako da ga koriste. Čak je i puzanje za njih bio komplikovan zadatak.

Pa ipak, roditelji devojčica nikada nisu previše razmišljali o ideji da ih razdvoje, jer su rizici koje bi operacija mogla da podnese bili preveliki zbog čega su se odlučili da ih podižu takve kakve jesu, da ih usreće i neguju njihovu individualnost i integritet. Nepotrebno je reći da je Britani i Ebi bilo potrebno mnogo ljubavi, podrške i pomoći tokom odrastanja.

Blizankinje su išle u redovnu školu, imale drugare, bile upisane na sport, igrale se sa drugom decom i sve je delovalo normalno. Osim što nije bilo. Devojčice su imale i još imaju velike zdravstvene probleme, ali uče kako da žive sa njima i da cene koliko su posebne i jedinstvene.

Svet je bliznakinje prvi put upoznao sredinom devedesetih, kada su se (dva puta) pojavile u emisiji Opre Vinfri. Nakon toga, o njima je objavljen niz članaka, a na kanalu TLC su 2012. godine imale svoj šou od osam epizoda o njihovom detinjstvu, adolescenciji, školi, društvenom životu, maturi i putovanjima. Pažnja im je dala priliku da podignu svoj glas i svest o njihovom stanju, ali ljudi nisu uvek bili previše obzirni prema tome i ponekad su bili prilično grubi i bezosećajni.

Abby and Brittany, spojeni blizanci Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Odrastajući, devojke Hensel je trebalo da savladaju najosnovnije stvari kao što je hodanje. Koračanje u savršenom skladu za njih nije bilo lako jer Ebi ima ravan hod dok Britani hoda na prstima, zbog čega deluju kao da šepaju. Ali to ih nije sprečilo i da nauče da voze bicikl, trče i plivaju. Da bi to uradile, morale su savršeno da sinhronizuju sve svoje pokrete i nauče kako da se kreću istovremeno. Čak su naučile i da sviraju klavir.

Sav njihov trud se isplatio, toliko da su čak naučile da voze. Kako dele jedan set nogu i jedan set ruku tako su morale stalno da rade zajedno kako bi obavljale najjednostavnije zadatke. Kada voze, Ebi obično kontroliše gas i kočnicu, dok je Britani zadužena za žmigavce, a obe upravljaju volanom. Obe su i polagale vozački ispit i imaju dve odvojene vozačke dozvole.

Kada su u pitanju obroci, pre svega moraju da se dogovore šta žele da jedu. Jedna je tada zadužena za viljušku, druga za nož, a tokom hranjenja se smenjuju, jedan zalogaj jedna, drugi zalogaj druga.

Po završetku srednje škole 2008. godine, bliznakinje nisu bile spremne da odustanu od obrazovanja. Upisale su se na Univerzitet Betnal 2008. godine i devojke su diplomirale 2012. godine, stekavši dve odvojene diplome o obrazovanju.

Pa iako dele jedno telo, sijamske bliznakinje imaju potpuno različite ličnosti. Za Ebi se kaže da je glasnija i da voli da naređuje, dok je Britani pomalo stidljiva, opuštena i ima čudan smisao za humor. No, uprkos tome, nikada se ne svađaju. Naučile su kako da koegzistiraju i prave kompromise, što na kraju čini sve svakodnevne zadatke lakšim i podnošljivijim.

Baš kao što imaju različite ličnosti i preferencije u hrani, tako vole i da se drugačije oblače i imaju potpuno suprotne modne stilove. Nije im bilo lako da se nose sa tim dok su odrastale, ali su vremenom naučile kako da istaknu sopstveni modni smisao i iskažu svoju individualnost noseći različitu odeću, obuću, nakit i dodatke. Naime, one nose specijalne topiće sašivene po meri sa različitim izrezima i rukavima, kao i pantalone sa različitim nogavicama. Štaviše, ponekad nose i različite cipele, svaka na svom stopalu.

Abby and Brittany, spojeni blizanci Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Iako su Ebi i Britani preživele i čini se da su u medicinskom smislu bolje, još postoje neki veliki zdravstveni problemi. Naime, kada se jedan od njih razboli, velika je verovatnoća da će se i drugi razboleti. Kada Ebi popije kafu sa kofeinom, Britanino srce, koje je slabije, počinje da lupa. S druge strane, kada se Ebi razbolela od upale pluća i nije mogla ni da guta lekove, Britani ih je uzela, ali to nije urodilo plodom. Ili, recimo, pošto dele krvotok, kada jedna od njih dobije vakcinu, obe su imunizovane. Međutim, ako jedan od njih ima problem sa organom koji ne dele, drugi blizanac  ostaje potpuno zdrav.

Uprkos tome što imaju dva mozga i što tvrde da ne mogu da čitaju misli jedna drugoj, čini se da ih Britani i Ebi dele na neki način. Njihovi prijatelji tvrde da su videli devojke kako završavaju rečenice jedna drugoj i da znaju kako se druga oseća ili šta će reći. Ta mešavina jedinstvenosti, individualnosti i međusobne zavisnosti je fascinantna.

Činjenica da su drugačije od ostatka sveta nikada ih nije sprečila da steknu prijatelje, izađu i pokušaju da žive normalno. Iako su povremeno bile maltretirane, Britani i Ebi su uvek bile okružene prijateljima. Nikada nisu bile stidljive ili im je bilo neprijatno zbog njihovog stanja. Umesto toga, priređivale su rođendanske zabave, pozivale prijatelje i uživale u svojoj mladosti kao i svaka druga osoba.

Loša strana je što, osim što moraju da se nose sa ljudima koji "bulje" u njih ili ponekad komentarišu njihov izgled, postoji i mnoštvo zbunjujućih „pravila“ koja moraju da razumeju i slede. Na primer, iako se smatraju za dve odvojene osobe, kupuju samo jednu avionsku kartu kad putuju, jer zauzimaju jedno avionsko mesto. Međutim, kada žele da idu u bioskop, moraju da kupe dve odvojene karte, jer imaju dva seta očiju.

Po završetku fakulteta bliznakinje su se odvažile i da odu u Evropu i posete London sa dve svoje prijateljice sa fakulteta, nakon čega su se odvažile i da se isele iz roditeljskog doma u opstveni stan. Britani i Ebi danas su učiteljice 5. razreda u javnoj školi Mounds Vju, velika su inspiracija svojim učenicima i nikada nisu imale nikakvih problema ili neprijatnosti sa studentima.

Ove mlade žene zaista su postigle mnogo i nastavljaju da prkose svim izgledima. Međutim, još postoji mnogo medicinskih problema i njihova budućnost ostaje neizvesna. Generalno, sijamski blizanci imaju kratak životni vek, ali Britani i Ebi i dalje imaju relativno zdravo telo i nemaju nameru da odustanu od života.

Za sada im ostaje još jedna stvar na njihovoj listi želja, a to je - brak. Obe žele da se venčaju i imaju porodice u budućnosti i ubeđene su da će pronaći dvojicu muškaraca koji će ih voleti takve kakve jesu. Iako ideja može izgledati pomalo nategnuta, gledajući šta su do sada postigle, nema mesta sumnji da će i ovu želju da ostvare.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Viki

    24. decembar 2022. | 01:14

    Kako dva muskarca kad imaju zajednicke polne organe?

    Podelite komentar