• 2
 ≫ 

Šahistkinja Judit Polgar: Ova dama je zauvek dokazala da su žene intelektualno ravnopravne sa muškarcima

 ≫ 

Žene nisu inferiorne u inteligenciji u odnosu na muškarce - stav koji je zastupala cela njena porodica

  • 2
Judit Polgar Foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Na svetskoj rang-listi 1996. bila je samo jedna žena koja je uspela da se nađe među deset najboljih šahista sveta. Nikada ranije, nijedna žena nije postigla ovaj senzacionalni rang.

U septembru 2002. godine u Moskvi je održan "Treći ruski šahovski turnir protiv ostatka sveta". Ruska moć u ovom sportu bila je tolika da su njeni veliki šampioni mogli da priušte da izazovu šahiste iz svih drugih zemalja. U petom kolu, velemajstor Gari Kasparov (kojeg mnogi smatraju najboljim šahistom u istoriji) suočio se sa Judit Polgar. Malo pre toga, nonšalantni Kasparov je rekao: "Ona ima fantastičan talenat za šah; ali, ipak, ona je žena. Nijedna žena ne može da izdrži dugotrajnu bitku".

Međutim, Judit Polgar je pobedila velikog Kasparova. Posle poteza 45, Kasparov je odustao, ustao, rukovao se sa mladom ženom i otišao. Bilo je vrlo jasno da nema smisla nastaviti da igra.

Neverovatan trijumf mlade Judit Polgar, koja je pobedila Velikog majstora, ni manje ni više nego u Moskvi, bio je istorijski trenutak za nju, za njenu porodicu, posebno za njenog oca i za sve žene koje su počele da se bave ovim sportom.

Cela porodica je igrala šah

Judit Polgar je rođena u Budimpešti 23. jula 1976. Njeni roditelji, Laslo i Klara, imali su tri ćerke: Suzan, Sofiju i Judit. Odlučili su da ih sami obrazuju, kod kuće. Vodili su se idejom da svako zdravo dete može postati neverovatno uspešno u bilo kojoj oblasti ako se rano nauči da se trudi i da razmišlja.

Judit Polgar Foto: Jason Kempin / Getty images / Profimedia

U školu su išle samo jednom godišnje, na obavezne ispite. Laslo i Klara su bili učitelji u školi i kod kuće su organizovali edukativni program, u kome je šah zauzimao prvo mesto. Sve tri devojke su postale sjajne šahistkinje.

Najstarija od sestara, Suzan, postala je GM, veliki majstor šaha. Srednja ćerka Sofija nije se profesionalno posvetila šahu. Došla je u kategoriju IM, međunarodni šahovski majstor.

Mala Judit je sa 12 godina pobedila velikog majstora. Godine 1992, sa nešto više od 15 godina, postala je najmlađi GM u istoriji. Kasnije su se uspesi dešavali bez prestanka.

Cela porodica se uvek protivila diskriminaciji žena u ovom plemenitom sportu. Žene nisu inferiorne u inteligenciji u odnosu na muškarce, bio je njihov jasan stav. Sestre Polgar su se uvek takmičile na apsolutnim turnirima, gde je Eloov broj bitan, a ne godine ili pol.

Elo je univerzalna mera u šahu i odražava takmičarski značaj igrača. Veoma dobar igrač ima 2.000 Elo; sjajan igrač 2.200: i Magnus Karlsen 2780, najviši. Ako igrač pobedi na zvaničnim turnirima, njegov rezultat se povećava; ako izgubi, gubi svoj Elo.

Najmlađi velemajstor

Judit Polgar je 1987. godine bila primorana da igra na Svetskom prvenstvu za žene do 14 godina i osvojila ga. Imala je jedanaest godina, a njen Elo je već bio 2.355. Juditini protivnici su bili svetski prvaci Gari Kasparov, Anatolij Karpov, Boris Spaski, Vasilij Smislov, Veselin Topalov, Višvanatan Anand, Aleksandar Halifman, Ruslan Ponomarjev i Rustam Kasimdžanov, Gata Kamski i Aleksej Širov.

Sa 19 godina Judit je imala Elo od 2.735 i bila je na osmom mestu na svetu. Uspesi su se nizali, pa je 1990. godine osvojila zlatnu medalju na "Novosadskoj olimpijadi" u Jugoslaviji. Već 1991, Judit Polgar je bila apsolutni šampion Mađarske. Dobila je titulu velemajstora, najmlađeg GM-a u istoriji šaha.

Judit Polgar Foto: parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

Na narednim turnirima zauzimala je visoka mesta - završila je druga na turnirima u Madridu i Njujorku 1992. godine, a 1993. godine završila je kao prva na turniru u Hejstingsu u Engleskoj; bila je druga na turniru Dos Hermanas u Španiji. Ona je u duelu pobedila bivšeg svetskog šampiona Borisa Spaskog sa 4,5-3,5.

Sledeće godine postigla je najbolji ženski rezultat u istoriji šaha. Osvojila je Turnir Zajednice Madrida i završila neporažena. U godinama 1995, 1996, 1997, 1998. i 1999. nastavila je da niže pobede.

Ravnopravnost za žene u šahu

Godine 2000. udala se za uglednog veterinara Gustava Fonta. Četiri godine kasnije, Judit je privremeno prekinula svoju šahovsku karijeru, da bi rodila sina Olivera; i ponovo 2006. godine kada joj se rodila ćerka Hana.

Oktobra 2008. Judit Polgar je bila na 27. mestu u svetu prema klasifikaciji FIDE (koja uključuje muškarce i žene). Njen Elo rezultat je bio 2.711.

Judit Polgar je jedina žena koja je uspela da se nađe u prvih deset šahista na svetskoj rang-listi. U avgustu 2014, ubrzo nakon što je osvojila srebrnu medalju na šahovskoj olimpijadi u Tromsou u Norveškoj, Judit Polgar se povukla iz takmičarskog šaha. Sa više vremena, posvetila se drugim aktivnostima u vezi sa šahom: simultanim izložbama, konferencijama, predavanjima i popularnim člancima, piše "Salient Women".

- Mi smo sposobne za istu borbu kao i svaki drugi muškarac, i mislim da sam tokom decenija koliko sam aktivno igrala šah to i dokazala. Nije pitanje pola, stvar je pameti - rekla je velemajstor u razgovoru za "Time".

- Odrasla sam u sportu kojim su dominirali muškarci, ali moji roditelji su mene i moje sestre odgajali da verujemo da žene mogu da postignu isti rezultat kao naši muški takmičari ako dobiju pravo i iste mogućnosti - rekla je ona.

Polgar, koja je osnovala šahovsku fondaciju "Judit Polgar" sa ciljem da koristi šah kao obrazovno sredstvo, kaže da vidi približno jednak broj dečaka i devojčica koji se takmiče u šahu na jednakim nivoima. Ali ona kaže da se sve manje devojčica kasnije bavi šahom, delom zato što to ne žele, a delom zato što ne dobijaju isto ohrabrenje od roditelja, nastavnika i drugih ljudi oko sebe.

Glavni razlog zbog kog vidimo da se žene ne pridružuju sportu u velikom broju poput muškaraca, jeste zato što u mnogim sportovima dominiraju muškarci i one čak ni od trenera i saigrača ne dobijaju istu podršku.

Kada je u pitanju šah, ovo je jedan od sportova u kojima se žene direktno takmiče sa muškarcima. Takve žene su uglavnom one koje veruju da mogu da pokažu i odlične rezultate u oblasti kojom se bave i muškarci. Judit Polgar kao jedna od njih pokušavala je da dokaže poentu sve dok nije dala ostavku i fokusirala se na svoje projekte koji imaju za cilj da vaspitavaju mlade umove da postanu šta god požele.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • djole

    13. januar 2023. | 14:36

    Baš tako. To je davno dokazala i naša Mileva Marić-Ajnštajn koja je svog supruga vinula u nebesa svetske nauke, na mesto koje je u stvarnosti bilo njeno.

    Podelite komentar

  • Hahahah

    14. januar 2023. | 07:26

    Inteligencija nema veze sa sahom, prvo istrazite, povezanost inteligencije, šaha i taktičkog razmišljanja...

    Podelite komentar