• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona stvara: Radmila Jokez čini auto-moto industriju boljim mestom za žene i devojčice koje o tome maštaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikada nije bila usmerena ka auto-industriji, ali ju je splet okolnosti doveo do toga da se zaposli u jednom servisu i da se na tom mestu rodi ljubav koja traje skoro deceniju

  • 0

Jedna od prvih žena u automobilskoj industriji bila je Berta Benc, supruga Karla Benca, koji je izumeo prvi automobil na benzin. Berta je 1888. krenula automobilom na putovanje od 100 kilometara bez znanja svog muža, postavši prva osoba koja je završila putovanje automobilom na velike udaljenosti.

Danas, tom industrijom i dalje dominiraju muškarci, ali je za žene stvorena potpuno drugačija atmosfera i nailaze na veću podršku i podsticaj. Radmila Jokez, zaposlena u Delta Motorsu, na poziciji administrator u postprodaji, govori nam kako su na nju tokom ranih godina karijere gledali klijenti, nadređeni i kolege.

Počela je da radi u automobilskoj industriji 2014. Radila je na poslovima kupovine i prodaje novih i polovnih auto-delova za sve vrste vozila, kao i u administraciji u preduzeću. Bila je raspoređena na prvoj liniji prijema kupaca, organizovanja posla i zakazivanja zadataka.

- Privatno sam tetka, domaćica, žensko. Na poslu mora biti više te muške energije, ljubavi prema automobilima i muške snage, naravno - započinje Radmila za Ona.rs

Radmila stvara svet bez predrasuda za devojčice koje žele da rade u auto-moto industriji, pa tako nam objašnjava da je za nju davanje doprinosa u svakoj ulozi koju žena obavlja uptavo stvaranje.

Iako u firmi nailazi na nepresušnu podršku i podsticaj, klijenti joj prilaze sa dozom predrasuda.

- Mišljenja su jako podeljena. Imamo one klijente koji ne žele da razgovaraju uopšte sa ženama o automobilima, o servisu, da se konsultuju, a opet, većina, što mi je jako drago, većina je onih kojima je jako prijatno da vide da žena obavlja takvu vrstu posla - pojašnjava Radmila.

Kaže da nikada nije bila usmerena ka auto-industriji, ali je splet okolnosti doveo do toga da se zaposli u jednom servisu i da se na tom mestu rodi ljubav koja traje skoro deceniju.

- Najveći izazov je u stvari odgovoriti na potrebe i klijenata i zaposlenih. Svaki dan je pun izazova i kada pomislim da ne postoji izlaz iz neke situacije, onda shvatim da ja u stvari nisam nisam sama u tome i da ne moram ja to sama da rešim - govori Radmila o svojoj poslovnoj svakodnevici.

Prevazilaženje predrasude da samo muškarci idu uz automobile i da samo oni nužno mogu steći to znanje i veštine je lakše kada su žene u ovoj industriji jedna drugoj podrška i motivacija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ljubica Đorđević, arhitekta u Delta Real Estate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona