• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Žena pobedila 15 muškaraca u najekstremnijoj trci na svetu posle 8 meseci: Kirsten Nojšejfer ispisala istoriju

Vreme čitanja: oko 4 min.

Satelitski telefoni su bili dozvoljeni, ali samo za komunikaciju sa zvaničnicima trke i povremene intervjue sa medijima. Svaka jedrilica ima alarme za izbegavanje sudara i GPS tragač, ali učesnici ne mogu da vide svoje podatke o položaju. Postoji poseban GPS za navigaciju, ali je zapečaćen i samo za hitne slučajeve. Njegova upotreba može dovesti do diskvalifikacije. Učesnicima je dozvoljeno da koriste radio za komunikaciju jedni sa drugima i sa brodovima koji prolaze. Dozvoljeno im je da se nakratko usidre, ali ne smeju da silaze sa jedrilice niti da iko više bude sa njima. I niko ne sme da im daje zalihe ili pomoć. U ovakvim uslovima Kirsten je odnela pobedu!

  • 0

Kirsten Nojšejfer je danas dokazala da je najhrabrija žena na svetu pobedivši u "Golden Globe Race 2022", plovidbi oko sveta, trci bez prestanka, nakon skoro osam meseci provedenih na otvorenom moru. Trka se završila u francuskom gradu Le Sabl-d'Olon.

Takmičari su plovili najopasnijim zonom okeana na planeti - Južni okean, gde talasi dostižu visinu od 30 m, a vetar u olujama ima brzinu veću od 150 km/h. Ovo je najduže non-stop sportsko takmičenje koje je trajalo 236 dana.

Ova nemačka jedriličarka, kao jedina žena koja je pristupila trci, se danas upisala u istoriju jedrenja. Njeno iskustvo i veština, u kombinaciji sa njenom odlučnošću i istrajnošću, učinili su je pobednicom i neustravišom protivnicom. U trenutku odnešenja pobede, zbog uslova pod kojim se trka odvija, gotovo je sigurno da Kirsten nije ni bila svesna da je pretekla sve ostale takmičare koji su se trkali za pobedu i nagradu.

Iako je pobedila, ona nije prva koja je stigla do Le Sabl-d'Olon.

Naime, njen protivnik, britanski solo jedriličar Sajmon Karven prešao je ciljnu liniju trke danas u podne. Karven je prvi solo skiper koji je završio trku, međutim, on nema pravo na pobedu u trci, jer je morao da se ranije zaustavi u Puerto Mont u Čileu da bi izvršio neophodne popravke na jedrilici, tačnije na "windvane", uređaju za kormilarenje pomoću vetra. Ovo ga je degradiralo u klasu "Čičester".

Sa jednim zaustavljanjem, takmičari se vraćaju u "Čičester" klasu i imaju prava da završe trku do 14. juna 2023. godine u 15.00 i dobiće "Čičester" plaketu. Oni koji su se dva puta zaustavili su potpuno diskvalifikovani.

Kirstenin put ka pobedi

Kirsten je odrasla u jedriličarskoj porodici i upoznavala se sa sportom tokom odrastanja. Njeni roditelji su bili strastveni pomorci i ohrabrili su Kirsten i njenu braću i sestre da nauče da jedre.

Da bi se pripremila za trku, Kirsten je provela godine proučavajući navigaciju, vremenske obrasce i druge aspekte jedrenja. Takođe je provela nebrojene sate na vodi, usavršavajući svoje veštine i učeći kako da se kreće kroz izazovne uslove.

Kada je konačno dobila priliku da se takmiči u trci 2018. godine, bila je spremna za izazov i inspirisala je mnoge plasmanom na 10. mesto.

Nakon uspeha u 2018, Kirsten se priključila trci koja je počela prošle godine, odlučna da ovoga puta bude još bolja. Godinama se spremala za trku za "Zlatni globus 2022", provodeći bezbroj sati na vodi, usavršavajući svoje jedrenje i pripremajući se za izazove sa kojima će se suočiti tokom trke. Jedna od ključnih razlika između izdanja trke 2022. i prethodne na kojoj se Kirsten takmičila je ruta. Trka 2022. odvijala se drugačijom rutom od prethodne, dodajući još više izazova za jedriličare.

Ruta za trku je bila: Francuska, Atlantik, istok - oko Južnog okeana, i nazad uz Atlantik do Francuske - približna udaljenost od 30.000 nautičkih milja, od sedam do devet meseci ili više na moru. Ovo je trka gde se prepliću iscrpljenost, sreća, pomorstvo i avantura!

Trka za "Zlatni globus 2022" je bila uzbudljiv i izazovan događaj, a Kirsten Nojšafer je skoro sve vreme bila najbolja od svih takmičara.

Pronašla je stari čamac, prikupila sredstva za njegovu prepravku i ušla trku. Sada, nakon sedam meseci provedenih na otvorenom moru, Kirsten Nojšafer je odnela pobedu u trci koja se odvijala bez korišćenja moderne tehnologije ili prednosti satelitskih navigacionih pomagala.

Trka Zlatni globus je solo jedriličarska trka oko sveta koja je prvi put održana 1968. Trku je kreirao britanski jedriličar Sir Robin Knok-Džonston, koji je bio jedini jedriličar koji je završio prvu trku.

Trka Zlatni globus je jedinstvena po tome što zabranjuje upotrebu moderne tehnologije, kao što su GPS i satelitski telefoni, i zahteva od takmičara da se navigiraju koristeći samo tradicionalne metode.

Nakon originalne trke više nije održavana, ali je ponovo oživela 2018. i sada se održava svake četiri godine. Trka se smatra jednim od najizazovnijih i najprestižnijih jedriličarskih događaja na svetu.

Kirsten Nojšejfer kao vodeća takmičarka "Golden Globe Race" je 15. februara, oplovljavala najopasniju tačku na celoj trci - legendarni Kejp Horn, najjužniju tačku Južne Amerike. Ovaj rt je toliko težak i opasan da se smatra Mont Everestom za moreplovce.

Jedrilica ima čak i svoju pesmu

Jedina žena koja učestvuje u "Golden Globe Race 2022" i njena jedrilica "Minehaha" - što u prevodu znači "voda koja se smeje", "vodopad", su u međuvremenu i opevani. Od početka trke predmet posebne pažnje, Kirsten je izuzetnim rezultatima, ali i spasavanjem ugroženog kolege stekla mnogobrojne fanove.

Pesma nazvana "Na Minehahi" opisuje snagu i odvažnost Kirsten Nojšejfer da se na svom plovilu uputi u nesvakidašnju avanturu, a u spotu se pojavljuju i stanovnici ostrva Prince Edward Island (PEIO) iz Kanade, koji su joj pomogi tokom priprema plovila za vreme kovid pandemije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona