• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Po Džejn Avril rađen je čuveni lik kurtizane iz "Mulen Ruža": Žena koja se borila protiv mračnog života

Vreme čitanja: oko 3 min.

Karte koje joj je život dodelio namenile su za nju neku drugu, strašniju sudbinu, ali ova žena je išla protiv struje vremena - ona je krojila svoju sreću

  • 0

Svi pamtimo potresnu scenu iz filma "Mulen Ruž" kada kurtizana Satin, koju tumači maestralna Nikol Kidman, nakon spuštanja zavese na pozorišnim daskama, pada u naručje Kristijanu - gde ispušta poslednji dah. Samo nekoliko sati pre izlaska na scenu, svesna da "sat života" otkucava, vodi razgovor sa direktorom kultnog teatra "Mulen Ruž" Haroldom Ziglerom, a on joj govori: "Mi smo bića podzemlja, Satin. Mi ne možemo da priuštimo da volimo".

Oskarom nagrađivani film rasplakao je planetu, a ono što su se mnogi pitali jeste ko je bila prava Satin - istorijski lik ili heorina iz mašte?

Rekli bismo pola-pola. Uloga je rađena po ženi imena Džejn Avril, kan-kan plesačici koja je obeležila jednu eru plesa i promenila tok "Mulen Ruža".

Tragično odrastanje i nešto malo sreće 

Žana Luiza rođena je u okolini Pariza; kao dete prodavačice ljubavi "Lepe Elize" i italijanskog aristokrate Luiđa de Fonta već samim dolaskom na svet bila joj je predviđena rastrzana sudbina. Otac ju je odvojio od majke kad joj je bilo svega dve godine i devojčica je odrastala srećno sa bakom i dekom na selu, sve dok je majka nije "oduzela" sa namerom da je pretvori u ženu svog zanata.

Detinjstvo je provela u ekstremnom siromaštvu, a majka alkoholičarka često je bila nasilna prema njoj.

Rano je pobegla od kuće, a svoj talenat za ples otkrila je na najneobičniji način. Naime, nakon što je primljena u bolnicu 1882. godine, ustanovljen joj je poremećaj pokreta poznat kao "ples Sv. Vida" koji uključuje simptome poput nervnih tikova, nekontrolisanih pokreta udova i ritmičkog njihanja. Pod starateljstvom dr Žana Šarkoa, stručnjaka za "žensku histeriju", bila je na raznim tretmanima, ali lek je bio samo jedan - ples.

Džejn je u svojoj biografiji napisala da se sa plesom susrela prvi put na društvenom balu koji je organizovala bolnica.

Nakon izlečenja i neuspele romanse sa doktorom Žanom, Avrilova je razmišljala o suicidu, te su je prihvatile pariske prodavačice ljubavi. No, Žana nije želela da to bude njena sudbina. Vredno je radila raznovrsne dnevne poslove - bila je sekretarica Arsena Useja, jahačica i akrobatkinja na hipodromu i blagajnica; noću je nastupala u lokalnim plesnim salama i kafićima-restoranima.

A zatim joj se sreća osmehnula - 1888. godine upoznala je pisca Renea Bualeva koji je postao njen ljubavnik i predložio joj karijeru grandioznih razmera. Ubrzo je umetničko ime "Džejn Avril" postalo prepoznatljivo u celom Parizu, a njena neobična tehnika opisivana je kao "orhideja u ludilu". Džejn je dobila nadimke "eksploziv" i "čudna".

Miljenica publike

Belgijski arhitekta i autor Franc Žurden opisao ju je kao "izvrsno stvorenje, nervozno i neurotično, zadivljujući cvet umetničke pokvarenosti i bolešljive gracioznosti".

"Mulen Ruž" je te davne 1889. godine već imao reputaciju najvećeg dragulja na Jelisejskim poljima, a kan-kan tehnika bila je omiljena među publikom - što najbolje pokazuje činjenica da je Džejn putovala sa trupom sve do Londona kako bi pokazala svoj talenat.

Nakon što je najpoznatija francuska plesačica Luiz Veber, poznata pod umetničkim imenom "proždrljivica", napustila Mulen Ruž - Avrilova je izabrana kao njena zamena. Graciozna, mekog govora, lepih manira i melanholičnog lica, plesala je sasvim suprotno od Luiz. Međutim, pokrovitelji kluba i publika su je obožavali.

Najlepši životni poklon

Kratka, ali strastvena afera sa jednim mlađim plesačem darovala joj je najlepši poklon - sina, a to ju je navelo da počne da razmišlja o svojoj budućnosti. Na vrhuncu karijere, napustila je "Mulen Ruž" i svoj talenat prebacila u pozorište.

Ubrzo je uplovila i u bračne vode sa francuskim umetnikom Morisom Biasom koji je usvojio njenog sina. Nažalost, ta sreća je bila kratkog daha. Moris je preminuo od tuberkuloze, a Džejn je bankrotirala u periodu "Velike Depresije".

Preminula je u dubokom siromaštvu i mračnim socijalnim uslovima, 1943. godine, kad je imala 74 godine, piše "Wikipedia".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mulen ruž slavi 130 godina postojanja: Proslava se održala istog sata kao i davne 1889.

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona