• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Savet najpoznatije aktivistkinje na svetu Erin Brokovič: Potrebno je da se krene od samog sebe

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veruje u sebe. To je početak. To je promena!

  • 0

Ona je najpoznatija aktivistkinja na svetu, a ovih dana prvi put boravi u Srbiji.

Erin Brokovič je postala poznata nakon što je imala ključnu ulogu u okupljanju podataka od oko 600 građana Hinklija u Kaliforniji, koji su ujedinjeni izašli na sud i dobili odštetu od 333 miliona dolara, posle preživljavanja ekološke katastrofe od kompanija koje su ih trovale. Od posledica su mnogi oboleli ili preminuli.

U intervjuu za Tanjug ova neverovatna žena govorila je o razvijanju svesti o životnoj sredini i moći koji svaki pojedinac nosi u sebi, veri u samog sebe, ali se osvrnula i na film koji nosi njeno ime i za koji je Džulija Roberts dobila Oskara 2000. godine.

- Bitno je da postoji transparentnost. Ako postoji problem, mora da bude prepoznat i da se u vezi s tim bude transparentan - ističe ova aktivistkinja i dodaje: - Ljudi će se suočiti sa istinom i činjenicama, ali ako im ih ne date ili ako nešto krijete, osetiće da su u opasnosti zbog toga. Tako se gradi nepoverenje. I tu je mesto gde čovek treba da veruje u sebe, da postavlja pitanja, da čita informacije, nađite činjenice - rekla je Brokovič.

Erin Brokovič Foto: Tanjug

Zato je, kaže, veoma bitno da svako ponaosob, sluša, posmatra i da ne podrazumeva da će neko i nešto magijom samo od sebe da se popravi.

- Koristite svoje instinkte, posmatrajte, postavljajte pitanja. Pričajte sa komšijom, partnerom, supružnikom i sakupljate informacije i uključite i ostale, jer to pomaže u građenju poverenja i poštovanja - navodi Brokovič i napominje da svako ima momente kad misli da ne može sam, zbog čega savetuje: - Ne moramo sami. Potrebno je da zatražimo pomoć od drugih. I na takav način ćemo stići do cilja. Korak po korak. Nije ništa magično što može da se desi preko noći, treba da kreiramo i upregnemo energiju u prepoznavanju problema i da počnemo da se nosimo sa njim.

Prema njenim rečima, kada pojedinac preuzme na sebe nešto, a onda uključi i celu zajednicu, onda situacija prelazi na "veću sliku".

- Tako konstantno rastemo. Individualac ne treba da gleda na to kao "moram sve da uradim da bih počeo". Ne treba. Potrebno je da krene od samog sebe. I da veruje u sebe. To je početak. To je promena - objašnjava Brokovič, koja polazi od toga da svako mora da nađe moć u sebi: - Da shvatimo koje sposobnosti imamo i da prihvatimo nedostatke. Svi smo mi ranjivi, ali ja to volim jer je to deo onoga što me čini lepom. Ako ima nešto što vam se ne sviđa, to može da se promeni, možete promeniti školu, posao, da pričate s nekim i da naučite više. Ali kad pronađeš motivaciju - znaš ko si i ne postoji ništa što nećeš moći da postigneš. To je moć verovanja u situacijama kada čujemo "to nije moguće".

Na pitanje da li je holivudska zvezda Džulija Roberts bila pravi izbor da odigra pravu Erin Brokovič, aktivistkinja je potpuno fascinirana glumicom.

- Ona je uradila sjajan posao. Mislim da svi imamo to u sebi. Pronalaženje nadahnuća i vera u ono što smo. Ona je odlično izvela ulogu zato što to jeste ona. I to postoji u svima nama. Ponekad se plašimo da verujemo u to - zaklučila je Brokovič.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena Buhač Radojčić: Upoznajte pravu Daru iz Jasenovca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona