• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Alberta Votson je prihvatila ulogu koju su mnoge dive odbile zbog kontroverze: Život i smrt lepe Kanađanke

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Prihvatila sam jer je to bio pravi izazov. Ja nisam "veliko ime" koje treba da štiti svoj ugled", govorila je Alberta

  • 0
Alberta Watson, Alberta Votson Foto: Michael Buckner / Getty images / Profimedia

Postoje neke žene koje nažalost nismo imali priliku često da viđamo na velikom platnu ili grandioznim dodelama Oskara, ali su nam svojim umećem i aurom ostale urezane u pamćenju kroz uloge koje, uprkos svom "ograničem" opsegu, traju decenijama. Jedna od njih je i Alberta Votson, žena koja je zahvaljujući neverovatnoj radnoj etici i ljubavi prema glumi, radila i tokom hemioterapija, kao i do poslednjih dana svog života.

Votsonova je sa petnaest godina počela da nastupa u pozorištu, a prvi ju je primetio Rene Bonijer u njegovoj verziji mjuzikla "Kosa"; Bonijer ju je kasnije angažovao za ulogu čuvene Madelin u kanadskom hitu  "La femme Nikita", gde je glumima zajedno sa Pitom Vilson.

Alberta se iz Toronta preselila u Los Anđeles, a potom i u Veliku Jabuku. Međutim, "nema mesta kao što je dom", tako da se na kraju ipak vratila u Kanadu, snimajući nezavisne filmove.

Ljubav iznad bolesti

Alberta je obolela od limfoma tokom snimanja druge sezone serije "La femme Nikita", ali je to nije sprečilo da nastavi. Nije želela da se povuče, te je tokom treće sezone nosila perike, a kad joj je kosa malo porasla - hrabro je iznela kratko ošišanu frizuru. U rimejku istoimene serije, pojavila se u čast svog lika, samo dve godine pre njene smrti, 2013.

Hrabrost u Holivudu

Među poznatim filmskim ostvarenjima su "Spanking the Monkey", kultni film "Hakeri" gde je glumila uz Anđelinu Džoli i "Sweet hereafter" koji je bio nominovan za Oskara, iz 1995.

U filmu "Spanking the Monkey" Votsonova igra svoj omiljeni lik, majku koja ima incestuozan odnos sa svojim sinom. Ulogu je odbilo nekoliko glumica kao što su Suzan Sarandon, Džesika Landž i druge.

- Prihvatila sam jer je to bio pravi izazov. Ja nisam "veliko ime" koje treba da štiti svoj ugled. Tema je bila incest. To me uopšte nije uplašilo. Zgrabila sam lik i napravila nešto. To je bila duboko poremećena žena sa gomilom emocija - svojevremeno je izjavila Alberta.

Mlađa populacija je možda pamti po ulozi Erin Driskol u te-ve seriji "24".

Preminula je od komplikacija raka limfnih čvorova, 15 dana nakon svog šezdesetog rođendana; sa opakom bolešću borila se skoro 20 godina, prenosi "Wikipedia".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona pita, Viktor Savić odgovara: "Ne bih igrao u projektu koji ide na štetu svog naroda i istorije"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona