• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rođendan Vesne Trivalić: Glumica za čiju se jednu omiljenu ulogu teško opredeliti - ovo su samo neke od njih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čim ona glumi, pubika zna da je uloga kvalitetna

  • 0
Senke nad Balkanom, premijera nove sezone Foto: Nikola Tomić

Nekoliko je imena u srpskom glumištu oko čije genijalnsti se svi odreda slože. Takvi ime je i Vesna Trivalić.

Nema ostvarenja u kome nije ostavila svoj pečat, od pozorišnog do televizijskog, od serije do filma. Forme uz koje se okuplja cela porodica ili one avangardnije, teško da može biti neka u kojoj Vesna Trivalić neće pronaći svoju ulogu. Čim ona glumi, pubika zna da je uloga kvalitetna.

Glumac Nikola Kojo je rekao da bi Vesna, kad bi radila u Holivudu, do sada dobila nekoliko Oskara, a Rade Šerbedžija napisao je za Trivalićevu u svojoj autobiografiji da je nebeski talentovana.

Kada je 1984. godine ova rođena Beograđanka upisala Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora dr Vladimira Jevtovića, sa Draganom Bjelogrlićem, Miloradom Mandićem Mandom, Srđanom Todorovićem, Draganom Petrovićem..., niko nije znao da će nastati "dvanaest veličanstvenih". Svako od njih nizao je svoje uspehe. Vesna naročito - nikad originalnija, talentovanija. I kao da je svaka njena uloga baš takva.

Podsećamo vas na samo neke od njih.

Mi nismo anđeli

Replika "Niki, hoće li da me boli kod čika zube?" nezamenjiv je deo debitanskog dela Srđana Dragojevića.

Po broju prodatih bioskopskih ulaznica jedan od najuspešnijih filmova ikada snimljenih u Srbiji, čuveni "Mi nismo anđeli" ne bi bio isti bez lika Violete, koju glumi upravo Trivalić.

Otvorena vrata

Ako je negde mogla da pokaže svoj talenat, bio je to lik Katarine Anđelić Cakane.

Avangardna umetnica šokirana tekovinama devedesetih sa svojom porodicom prolazi najrazličitije avanture, a svaka od njih gledaocu ostaje nezaboravan glumački poduhvat koji deluje tako prirodno, najprirodnije, kao da se dešava u našoj kući, pred nama.

Lajanje na zvezde

U plejadi likova koji bude nostalgiju za nekim drugm vremenima svoje mesto našla je i Vesna Trivalič, koja tumači lik Dane Jelinić profesorke srpskog jezika. Ova ljupka dana uspeva da "odledi" disciplini sklonog profesora fuskulture Gradimir Stević, koga glumi Dragan Jovanović.

Porodično blago

Porodično blago Printskrin: RTS

Medicinska sestra Bisenija, zvana Bisa, nezaobilazan je lik čuvene porodične serije. Njena želja da u ljubavi bude srećna nadilazi njen odnos sa realnošću, a svaka njena dobra namera prati svaku i ne baš tako veštu radnju ili ne tako uspešne međuljudske odnose.

Vratiće se rode

Serija "Vratiće se rode" publici predstavlja nešto sasvim drugačije, a pre svega, vraća Vesnu Trivalić na TV ekrane. Lik Dušanke, koja se sa drugom ženom bori za svog muškarca, donosi posebnu senzitivnost i nprevaziđenu glumu, kakva se od Vesne Trivalić i očekuje.

Senke nad Balkanom

"Senke" uspevaju da donesu nešto novo od Vesne Trivalić, ovoga puta stanovnika čuvene Jatagan-male. Draginja je strah o trepet, a Vesna je u ulozi nikad sigurnija.

Dug moru

Dug moru Foto: Monte Royal Pictures

Plemeniti talog glumačkog iskustva donosi lik Anđe. Njene muke i nemiri, iskazani crnogorskom ijekavicom milozvučan su govor glumice koja svakom svojom ulogom sve više raste.

Filovi "Rane", "Šavovi", pozorišne predstave poput "Vrata od stala" samo su neke od uoga na koje se ne sme zaboraviti govoreći o Vesni Trivalić.

A što je još važije, Vesna je glumački vrlo aktvna i na sreću svih ljubitelja njene glume, svaka nova uloga joj je sve bolja.

Vesni Trivalić želimo srećaan rođendan i još mnogo uloga koje se pamte.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hristina Cvetinčanin Knežević o teoriji i praksi feminizma

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona