• 0

Studija pokazuje da devojčice odustaju od sporta češće od dečaka zbog rodnih stereotipa

Od ispitanih dečaka i devojčica, 43 odsto devojčica koje su se nekada aktivno bavile sportom reklo je da više ne uživa u treniranju u tinejdžerskim godinama

  • 0
Devojčica, dečak, sport, igra fudbal

Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost je najbolja prevencija za nastanak različitih oboljenja, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, osteoporoza, dijabetes, anksioznost, depresija i dr. Zato je važno da sport u startu postane sastavni deo dečjeg života, tim pre što se pokazalo da se ova, jednom stečena navika, održava i u odraslom dobu.

Međutim, prema novom istraživanju, gotovo polovina tinejdžerki koje su se ranije smatrale sportskim tipovima izgubi interes za sport posle osnovne škole.

Studija na 4.000 dečaka i devojčica, koju je sprovela organizacija "Women in Sport", otkrila je da većina devojčica prestaje sa fizičkim aktivnostima zbog straha od osećaja da ih drugi osuđuju, nedostatka samopouzdanja i osećaja nesigurnosti na otvorenom.

Od ispitanih dečaka i devojčica, 43 odsto devojčica koje su se nekada aktivno bavile sportom reklo je da više ne uživa u treniranju u tinejdžerskim godinama, dok je 24 odsto dečaka reklo isto.

Više od dve trećine devojaka, tačnije 68 odsto, reklo je da su prestale da se bave sportom jer su se bojale osuđivanja, a 61 odsto reklo je da im nedostaje samopouzdanja pri sportskim aktivnostima.

Dok je šest od 10 dečaka sebe opisalo kao sportiste, samo četiri od 10 devojčica rekle su isto, a 55 odsto je prestalo da se bavi sportom do svog 18. rođendana.

Određeni društveno utvrđeni narativi uzrokuju da devojčice zaziru od sporta.

Da devojke nemaju takmičarski duh, da devojkama sport nije važan, da nikada neće biti tako dobre u sportu u poređenju s dečacima, da sport može biti u suprotnosti sa ženstvenošću - stoji u izveštaju organizacije "Women in Sport".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica