• 1

Ovo ime krasi devojčice koje sijaju kao zvezde: Mina znači i ljubav, veru i nadu

I varijacije na ovo ime su veoma popularne, pa se uz ime Mina, često nalazi i Minja, Miona, Mia ili Mila

  • 1
Beba, dete, devojčica, ćerka Foto: Shutterstock

I danas veoma popularno žensko ime, Mina je jedno od hrišćanskih imena koje potiče iz starogrčkog jezika, odnosno od muškog imena Menas ili od imenice "mens, menas" koja ima značenje mesec, sjaj i zvezda.

Prema drugom tumačenju, Mina vodi poreklo od nemačkof imena Minna ili Vilhelmina ili od imenice "minna", koja ima značenje ljubav, vera i nada.

Pojedini stručnjaci smatraju da ovo ime vuče korene i iz francuskog jezika u kome reč "miene", znači izraz lica, facijalna ekspresija.

U prenesenom smislu, ovo je veoma lepo ime - tumači se i kao ćerka Meseca, sjajna zvezda ili mesečina, pa i ona koja je "snena i lepa kao zvezda", "ona koja je puna ljubavi i nežnosti", "ona koja uliva poverenje i nadu", "ona koja je voljena"; označava i "onu koja je nestvarno lepa" i koja ima "naglašenu čulnost i spoljašnju lepotu".

Posle svih navedenih značenja, a i s obzirom na to da je ime kratko i efektno, nije ni čudo što je sve više zastupljeno, te sve više novorođenih devojčica nosi ime Mina. Rast ovog trenda je primećen još od 2016. godine, kako u Srbiji tako i u regionu.

I varijacije na ovo ime su veoma popularne, pa se uz ime Mina često nalazi i Minja, Miona, Mia ili Mila.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Mina se i dalje nalazi na listi najpopularnijih imena za devojčice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Isidora

    13. maj 2022. | 20:09

    Varijanta imena Jаsminа, Emina. Ime Jasmina je arapskog porekla, izvedeno od imena istoimene biljke Ime Jasmina - Mina je u raznim oblicima rasprostranjeno širom sveta. Ovo je jedno od retkih imena koje nema neku religioznu pozadinu, a ipak je uspelo da se proširi celim svetom. Verovatno zbog opojnog mirisa jasmina. Ime se preko Španije širilo Evropom, a izvorno je došlo iz Perzije. U obliku Jasmina je oduvek bilo najpopularnije u BiH, a ime Jasminka se više davalo u Srbiji i Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori. U Turskoj: U varijanti Yasemin je ovo ime veoma često. U Engleskoj: Ime je među 50 najpopularnijih ženskih imena. U SAD-u, Kanadi, Škotskoj i Švedskoj: Među 50 najpopularnijih Skraćeni oblik je Mina, Minka. Nemačka varijanta Mina od imena Wilhelmina je retkost u Srbiji Ime Emina je arapskog porekla (‏آمنة‎ ) i znači verna, poštena, pouzdana i sigurna. Skraćeno, takođe je Mina "Kad tamo u bašti u hladu jasmina, s ibrikom u ruci stajaše emina..."Šantić Eto, Mina se ponavlja dva puta u stihovima bosanske sevdalinke.

    Podelite komentar