• 0

Naučite da se suzdržite od vikanja: Uputstvo za roditelje kako da stvari rešavaju "mirnim tonom"

Roditelji ponekad mogu da osećaju krivicu i grižu savesti jer izgube kontrolu, postanu frustrirani i dozvole sebi da se izviču na decu

  • 0
Nemojte kriviti dete za izgovorenu laž Foto: Freepik/peoplecreations

Niko ne donosi toliko radosti u nečiji život kao dete roditelju, ali niko drugi i ne može  toliko čoveka da "izbaci iz takta" kao to najvoljenije biće na svetu.

Roditelji ponekad mogu da osećaju krivicu i grižu savesti jer izgube kontrolu,  postanu frustrirani i dozvole sebi da se izviču na decu. Dodatno ih frustrira to što su ubeđeni da takvo ponašanje daje loš primer deci.

I pored toga što je razumljivo da povišeni tonovi povremeno budu deo vaspitanja, Nacionalni institut za zdravlje tvrdi da, ako roditelji često viču na svoju decu, to može dovesti do toga da deca vremenom postanu agresivnija.

To nije jedini problem jer učestalo vikanje može učiniti da deca na to naviknu i počnu manje da obraćaju pažnju na roditeljska upozorenja. Iako roditelji možda misle da postižu cilj što glasnije govore, deca sve više postaju imuna na opaske. S vremenom zaključe da je vikanje deo normalne rutine života i da je prihvatljivo da se na takav način izražavaju ljutnja i nezadovoljstvo.

Obratite pažnju na ono što im kažete vičući

Institut za porodične studije preporučuje izradu tablice vikanja. Tako bi roditelji tačno mogli da znaju zašto viču i kakav je ishod povišenih tonova. Tablica će pomoći roditeljima da vide koliko često zapravo viču na uobičajena ponašanja. Priznavanje doslednog vikanja pomoći će roditeljima da dopru do svoje dece i pronađu druge načine komunikacije s njima, što će konačno dovesti do srećnije i opuštenije atmosfere u porodici, piše Index.hr.

Dete plač histerija roditelji Foto: Shutterstock

Upoznajte svoje okidače

Prema Today's Parentu, okidači su najčešće neki prošli događaji. Ako pak roditelji postanu svesni svojih okidača, mogu da rade na tome da ne dopuste tim negativnim osećajima da ih sadvladaju.

Roditelji mogu da prepoznaju svoje okidače tako da se prema detetu odnose sa saosećanjem. To znači da se, bez obzira na ponašanje koje inače uzrokuje nastanak besa, frustraciju i vikanje, potrude da otkriju zašto mališani  postupaju na neki način, što će im pomoći da smire situaciju.

Kada se situacija konačno stabilizuje, okidač će nestati, a želja za vikom će se samo raspršiti.

Prepoznajte koje je ponašanje normalno za uzrast vašeg deteta 

Nerealna očekivanja često su prisutna u odnosu roditelja prema detetu, a to može biti izvor velikih frustracija, što takođe može dovesti do nepotrebnih povišenih tonova u komunikaciji i vaspitanju.

Prema Lakesideu, spoznaja o tome što je normalno razvojno ponašanje za određeni uzrast deteta može pomoći roditeljima da procene jesu li njihova očekivanja realna ili ne.

Napravite pauzu

Ako sve drugo ne uspe, uzimanje vremena za odmor od situacije može pomoći roditeljima da reše svoju ljutnju i frustraciju koju osećaju prema svojoj deci i puste da se ti osećaji rasprše.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica