• 1
 ≫ 

Jedno je od omiljenih imena za dečake: Simbol je hrabrosti, junaštva i viteštva

 ≫ 

Veruje se da je muškarac sa ovim imenom od Boga poslat da pomogne na zemlji

  • 1
značenje imena Luka Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ime Lazar je staro srpsko ime koje je oduvek bilo populrano među roditeljima prilikom izbora imena za svoju novorođenu mušku decu, jer upravo ovo ime nosili su brojni junaci, kraljevi, hrabri vitezovi, ali i mnoge savremene ličnosti.

U prevodu sa hebrejskog jezika, ovo ime, čija je originalni oblik Eleazar, Azarij, zapravo znači "Božja pomoć", "Bog pomaže", "Bog će pomoći", "neko ko Bogu pomaze, te je zato Bog uz njega".

Ime Lazar se može naći i u Jevanđelju po Jovanu, gde se navodi da je Lazar bio brat Marije i Marte i čovek koga je kao svoje poslednje, sedmo čudo vaskrsnuo Isus. Ovo je značajno zbog toga što je ovim momentom Isus potvrdio svoje predanje i uvećao broj svojih sledbenika.

Zato ime Lazar  simboliše uskrsnuće i pobedu života nad smrću, te ga danas koristimo kada želimo u prenesenom značenju kažemo da je nešto oživelo, preporođeno ili oporavljeno.

Lazar je muško ime koje je, u odnosu na druge zemlje u regionu, najpopularnije u Srbiji  i uvek u prvih pet imena koja se biraju za mušku decu. Postalo je omiljeno kod nas zbog obožavanja srpskog "cara" Lazara Hrebeljanovića, koji se junački suprotstavio Turcima tokom Kosovskoj boja 1389. godine i poginuo kao i većina srpskih plemića i srpske vojske.

Inače, Lazar ne mora biti uvek samo ime, često može označavati i prezime. Od imena Lazar, izvedena su imena Laza, Lazica, Lazo, Laka i Lale. Najčešća prezimena izvedena od ovog imena: Lazarevuć, Lazović, Lazar.

Lazar Hrebeljanović, srpski knez (u narodu poznat i kao car), Lazar Rosić – srpski fudbaler, Lazar Ristovski – srpski filmski; TV i pozorišni glumac, azar Musić, srpski srednjovekovni plemić; sin je rođene sestre kneza Lazara Hrebeljanovića, Lazar Murmanski, ruski pravoslavni svetitelj, Lazar Ikonopisac (Prepodobni Lazar Carigradski) – pravoslavni svetitelj i ikonopisac... mnogo je ličnosti koje nose ovo slavno ime.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari