• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majka je odbacila Sofijinu tvrdnju da boluje od depresije: Roditelji ne znaju kako da pristupe problemu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije retko da se mladi u velikom broju susreću sa ovim problemom

  • 0
Sezonska depresija, depresija Foto: Pexels

Sofija je snimila video za svoj "TikTok" kako bi podelila sa pratiocima reakciju svoje majke koja je odbacila njenu tvrdnju da boluje od depresije. Dobila je preko 64.000 lajkova i više od 500.000 pregleda, uz podršku mnogih.

- Sećam se da sam pre nekoliko godina govorila roditeljima da mislim da sam depresivna. Moja mama je bukvalno rekla "ne, nisi", pa je moja depresija je napustila moje telo - ispričala je Sofija sarkastično.

Mnogi korisnici su u komentarima želeli da podele svoja slična iskustva.

@sophiacuerquis love her tho LOL #filipinomoms ♬ original sound - Pia

- Rekao sam svojoj mami da mislim da imam ADHD, a ona mi je samo rekla da to ne tvrdim - napisao je jedan korisnik.

- Tata mi je rekao da anksioznost i depresija nisu stvarni i da moram da naučim da budem odrasla osoba - komentarisao je drugi.

- Rekao sam svojoj mami da mi je dijagnostikovan anksiozni poremećaj. Rekla mi je da se molim i idem u crkvu da to nestane. Idem u crkvu i molim se. Anksioznost je i dalje prisutna - piše treći.

- Mama mi je rekla da nemam pravo na depresiju jer mi je dala srećan život - glasio je još jedan komentar.

- Tata mi kaže "sve je u tvojoj glavi". To je problem - dodao je korisnik koji se poistovetio sa pričom.

Kako pristupiti problemu

- Roditelji zaista moraju da budu svesni ponašanja svoje dece, ne samo onoga što govore, već i kako se ponašaju - rekla je za Newsweek dr Meri Alvord, psiholog i autor knjige "Conquer Negative Thinking for Teens".

Doktorka Alvord je raspravljala o tome kako je razdražljivost glavni znak upozorenja da se dete suočava sa anksioznošću ili depresijom.

- Ono što kažem roditeljima je: pazite na svoju decu, slušajte pažljivo, ali i pazite da se njihovi obrasci menjaju, tako da vi kao roditelj zaista možete da budete usklađeni i apsolutno, ako kažu da su uznemireni, nemojte to odbaciti - rekla je.

Davanje podrške

Ako se dete obrati roditelju sa tvrdnjom da se oseća depresivno ili anksiozno, dr Alvord podstiče roditelje da slušaju svoju decu i da razgovaraju o tome, kao i da postavljaju pitanja kako bi što bolje razumeli zabrinutost deteta.

Ako ste tinejdžer kome je potrebna pomoć u vezi sa svojim mentalnim zdravljem i imate problema da razgovarate sa roditeljima o tome, pronađite odraslu osobu od poverenja poput nastavnika ili drugog člana porodice, predložila je dr Alvord.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica