• 0

Neobični božićni običaji našeg naroda: Etnolog objašnjava zašto se badnjak nije dirao golim rukama

Običaji za ovaj praznik su različiti; neki polaze od crkve, neki od naroda, ali ima i onih neobičnih

  • 0
Badnjak, bozic

Foto: Shuttertock

Narod često kaže da koliko ima naseljenih mesta, toliko ima i običaja - zato nije čudno naići na neke sasvim neočekivane. Ali, narod često dodaje neke svoje verzije u prvobitne tradicije i usklađuju ih sa onim šta njemu najviše odgovara.

Božić je praznik baziran na duhovnim vrednostima, porodičnom okupljanju i sreći. Krase ga mnoge zanimljive priče, ali i tradicionalne procedure koje su prisutne tokom celog dana.

U nekim mestima u Srbiji veruje se da domaćin uoči ovog paznika treba da na sredinu prostorije postavi nož i okrene oštricu ka istočnoj strani, zatim da stane na njega  i prekrsti se. Nakon toga se, stojeći na njemu, domaćin ga rotira tri puta u smeru kazaljke na satu. Svakog puta se valja prekrstiti.

Sa druge strane, postoje priče da se za ovaj praznik ne valja jesti viljuškom i nožem, već samo kašikom kako se zubi ne bi pokvarili.

Seno Badnje veče, Božić

foto: Shutterstock

Etnolog Vesna Marjanović, govori kako postoje razne priče, legende i običaji, ali da se po starom predanju sklanjalo sve oštro, poput noževa, jer se verovalo da se pokojnici mogu povrediti. Koliko god se neki običaji činili neobičnim, Božić se smatra praznikom koji spaja svet živih i mrtvih, zato se jede na podu kako bi se bilo što bliže zemlji.  

Takođe, još jedan običaj koji objašnjava naša sagovornica jeste čuvena rukavica kojom se badnjak drži. Veruje se da gola ruka ne sme dodirnuti grane badnjaka jer se smatra da predstavlja božansku pojavu i može imati prisustvo drugog sveta, zato se uvek pripremi par rukavica.

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica