Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dete (5) mi plačući govori kako "stalno moram da idem", kada krenem na posao i pozdravljamo se. Šta da radim?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 0
Roditelji pitaju

Foto: Shutterstock

Gotovo da nema roditelja koji nije iskusio svakodnevne, mučne trenutke kratkog rastanka sa decom, prilikom odlaska na posao. U zavisnosti od uzrasta deteta, svaki roditelj pokušava da objasni detetu da je u pitanju kratak rastanak, da mama ili tata ide na posao i da će se vratiti. Ipak, nije retko da ovakve situacije bude roditeljske strahove.

Roditelji su često u strahu da dete ne protumači to kao da nikada mama i tata nisu tu, da može da se oseti ostavljeno, nevoljeno.

Ako je dete veće, obično bude lakše da mu se objasni, ali ni to nije jednostavno, pogotovo ako potraje. Psiholozi upućuju i na dublje sagledavanje ove situacije, koja zahteva nešto drugačiji tretman.

- Odlično je što pratite emotivni razvoj deteta i želite da otkrijete potrebu iza njegovog ponašanja. Deca mogu potpuno različito reagovati u sličnim situacijama i potrebno je sagledati širi kontekst odrastanja kao i individualne karakteristike na psihološkoj proceni. Nakon procene, psiholog vam može reći uzroke i smernice kako umiriti dete - savetuje Aleksandra Jovanović, psiholog i dečji psihoterapeut.

Odgovore na mnoge druge roditeljske nedoumice možete pronaći ovde.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica