• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji pitaju: Kako da objasnim detetu (5) da je baka umrla?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 3
Roditelji pitaju Foto: Pexels

Emotivna povezanost koju deca imaju sa bakama i dekama uvek je posebna. Najstariji članovi porodice su tu da puste deci malo više nego što to roditelji čine, ali i da im prenesu mudrost, kako to samo oni umeju.

Zato je svaki, iako prirodni, odlazak ovog člana porodice posebno stresan za najmlađe. Kako se kao roditelj postaviti u takvim situacijama, savetuje psiholog Radmila Grujičić:

- Smrt je sastavni deo zivota i kao takav ga treba predstavtii i deci, naravno na način koji je njima blizak i prihvatljiv kao i uz onoliko informacija koliko je za dete tog uzrasta dovoljno, ne treba ga preplavljivati. Reč smrt moze se zameniti rečju utonula u san, zaspala, otišla na nebo… Kao što bismo mi voleli da nama odrasli kazu, a da smo mi deca, e to bi tako trebalo reći i detetu. Deca gledaju i odrasle, kako reaguju i kao prihvataju, i ukoliko i odrasli to prihvataju s mirom, prihvatice i deca.

Odgovore na mnoge druge roditeljske nedoumice možete pronaći ovde.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Šta bi dojilja trebalo da jede

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • ivan

    29. avgust 2023. | 11:05

    Umiru bake od kad je sveta i veka.

    Podelite komentar

  • Mari

    29. avgust 2023. | 14:00

    "Otisla na nebo" bas nije preporucljiva za decu tog uzrasta, smatra jedan drugi psiholog

    Podelite komentar

  • Dragana B.

    12. septembar 2023. | 14:09

    To je vrlo tesko deci objasniti, jer su u mnogome vezani ,za bake i deke, jer su oni najvise sa njima i opusteni i srecni ,"do neba!?.."Pa sad odjednom, ih vise nema i nikad nece doci, opet da se poigraju i budu sa njima!???To je stres i sok ,posebno za decu, koja su pre emotivna!..Rodiltelj i sam u dubokoj tuzi, pa jos nekako, dete usreciti kako su to mogli ,samo oni?...Reci ih nece utesiti ,ma kojerekli?

    Podelite komentar