• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svadbeni običaji u Nemačkoj: Ako vam traže da polupate tanjire, nemojte se iznenaditi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od običaja na venčanjima je sakrivanje mlade

  • 0
Svadba Foto: Pixabay

Svaki narod ima svoje običaje i to je ono čime se ponosi. Razni životni događaji podrazumevaju posebne običaje, a svadbe kao da prednjače u tome.

Ovo su nemački svadbeni običaji, koje nam iz prve ruke prenosi Gabrijel Glat, gastronom iz Minhena.

- Na venčanjima obično postoje i običaji i igre. Ima jedna koja je meni lično veoma nesvakidašnja - udaranje eksera u panj. I to uvek bude visok panj oko metar i po i debeo, a zatim držimo čekiće iznad glave i udaramo redom eksere u jednom zamahu. Cilj je da se ekser ukuca u drvo u što manje poteza. Ako se ekser savije, izgubili ste, a ako drugi ekser uđe brže, takođe ste izgubili. Naravno, pošto se ide u krug, ne treba jako da udarate ekser, da ne biste drugom namestili pobedu, dok čekate ponovo svoj red.

To je pravi izazov, kaže Gabrijel, naročito nakon nekoliko ispijenih čaša, ali ne i neobičan za nemačka venčanja.

- I to je igra za celu porodicu i sa mladine i mladoženjine strane. Na prošlom venčanju na kom sam bio, igrao je i moj deda sa 70 godina, kao i moj mlađi rođak sa osam godina. Neću vam otkriti ko se bolje pokazao, deda ili mali rođak - našalio se on.

svadba, venčanje, mlada, mladoženja, ilustracija Foto: Pixabay

Gabrijel nam je otkrio još o običajima sa venčanja.

Jedan od običaja na venčanjima je sakrivanje mlade. Mlada veče pre ili to jutro na dan venčanja "nestane". Onda muž dolazi po mladu, ali mora da prođe "test poznavanja mlade". Nije kao u Srbiji, kada mladoženja otkupljuje mladu, jer ovde gosti smišljaju pitanja o mladi za mladoženju i svaki tačan odgovor otkriva nagoveštaje gde ona može biti. Kada je pronađe, onda glasno uzvikne: "Pronašao sam te, imam te!"

- Na svadbi par stavlja na raspolaganje stare šolje i tanjire, i oni se onda bacaju na pod i razbijaju. Tako napravite sebi noć u kojoj slavite i razbijate tanjire i da, uživate u vremenu, što je takođe tradicionalno, jer to treba da donese sreću, jer je poznato da se žena uselila u muški dom ili ako se dva domaćinstva ujedine, onda razbijanje dođe kao znak da ste se oslobodili. Staromodno, ali se ponekad radi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od aplikacije pa sve do oltara: Upoznajte priču bračnog para Glatt

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica