• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

7 signala da ste ćerka narcisoidnog oca: Poverenje je ključna stvar, a prenosi se i na partnera

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prepoznajte da li imate ovaj problem

  • 0
ćerka, otac, dominacija, porodica Foto: Pexels.com/Daisy Anderson

Poznato je da je odnos između oca i ćerke poseban i da je to ljubav koju je teško objasniti; često su ti očevi narcisoidni. Ipak, ćerke koje su bile pod značajnim uticajem oca mogu biti razmažene, ali i imati potpuno drugačiju percepciju na svet oko sebe. One moraju da ispune očekivanja koja drugi imaju od njih, ali to nije jedina stvar. Koji su to signali da ćerka ima narcisoidnog oca?

Ćerke narcisoidnih očeva obično imaju nisko samopouzdanje i teško im je da poveruju ljudima i očajnički im je potrebna potvrda okoline, piše "Think a loud". One su upoznate sa uslovnom ljubavlju i ne znaju kako da vole drugačije.

Kako da znate da li ste ćerka narcisoidnog oca?

U nastavku pročitajte stvari koje vam mogu pomoći da se identifikujete sa potencijalnim problemom.

1. Ne verujete ljudima

Najverovatnije je da niste do sada primetili ovo, ali zapitajte se da li verujete ljudima? Pošto je vaš narcisoidni otac koristio razne tehnike manipulacije, osećate se kao da će svi drugi učiniti isto.

Niste mogli da izrazite potrebe niti da tražite podršku od porodice, što vas je zbunilo. Ove veze su neka vrsta modela za druge veze koje ćete formirati kasnije u životu, tako da se nikome ne poveravate.

2. Vaše samopoštovanje je nisko

Ovo proizilazi iz činjenice da je vaš otac bio hiperkritičan i da vas je učio da ste bezvredni. Poništavao je vaša mišljenja i ideje koje su bile vaš "proizvod", pa vas je to navelo da verujete da niste dovoljno dobri.

Kasnije u životu, to će rezultirati, ili već rezultira, niskim samopoštovanjem, a vi ćete se plašiti da nastavite karijeru iz snova jer mislite da niste dovoljno dobri. Takođe, vaše intimne veze će biti osuđene na propast, jer ćete stalno tražiti nekoga ko liči na tatu.

tužna devojka Pixabay.com

3. Imate pogrešnu percepciju o ljubavi

Za vas je ljubav uslovna jer ste uglavnom hodali kao po jajima i zbot toga ste skloni da postanete pokorniji u budućim vezama.

Stalno doživljavate nizak nivo anksioznosti jer ljudi u vašem životu mogu lako nestati i povući svoju ljubav. To je razlog zašto često završavate u nasilnoj vezi.

4. Tražite potvrdu od drugih

Zato što je vaše samopoštovanje nisko, zato je moguće da tražite potvrdu od drugih ljudi. Otac je uvek rušio vaše samopouzdanje, što je razlog zašto niste izrasli u jaku i nezavisnu osobu. Zato postoji šansa da i ne znate ko ste.

5. Ne prepoznajete zlostavljanje

Vaš narcisoidni otac je zanemarivao vaše potrebe i koristio je različite tehnike manipulacije kako bi vas naterao da radite stvari na njegov način. Pošto mislite da je ovo normalna veza puna ljubavi, ne možete prepoznati zlostavljanje u svojim vezama.

Što je još gore, možete čak i vaspitati svoje dete na ovaj način i nastaviti začarani krug koji se zove toksična porodica.

Nesigurnost, devojka, nervoza Foto:Shutterstock

6. Zavisni ste od drugih ljudi

Tokom života ste morali da se oslanjate na roditelje, pa ste, kako ste odrastali, postali zavisni i od drugih ljudi. Ćerke narcisoidnih očeva su veliki izvor narcisoidnog snabdevanja jer ih je on naučio da vam je potreban neko da biste vodili normalan život. On nikada nije dao priliku da se dokažete i da se osećate samopouzdano u svojim dostignućima, jer je želeo da verujete da ste bespomoćni bez njega.

7. Ugađate drugima

Nažalost, način na koji se vaš narcisoidni otac ponašao prema vama tokom detinjstva učinio je da ugađate ljudima. Morali ste da zaboravite na sve što vam je potrebno i da se uverite da on bude zadovoljan i srećan. Njegove potrebe i želje su bile vaš prioritet, a to nastavljate da radite i sa drugim ljudima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana iz Zrenjanina pravi zdrave igračke za decu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica