• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čovečnost je najveći dar: UNICEF u Srbiji poziva građane i poslovnu zajednicu da donacijama pomognu deci

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedno od desetoro dece u Srbiji živi u siromaštvu

  • 0
siromaštvo unicef Foto: UNICEF Srbija

U susret predstojećim praznicima, UNICEF u Srbiji pokreće kampanju kojom želi da skrene pažnju na decu i porodice koje se suočavaju sa izazovima koje donosi siromaštvo. Ujedno, UNICEF poziva pojedince i poslovnu zajednicu da pokažu solidarnost i podrže one kojima je pomoć najpotrebnija.

Svet se suočava sa kompleksnim i međusobno povezanim krizama koje utiču na živote i dobrobit dece širom sveta. U Srbiji, deca osećaju posledice, jer nijedna kriza nije izolovana i lako se preliva iz jedne zemlje u drugu. Podaci UNICEF-a otkrivaju da jedno od desetoro dece u Srbiji živi u siromaštvu, sa tendencijom rasta zbog uticaja globalnih kriza.

Porodice s malom decom, deca iz romskih zajednica i ona koji žive na selu posebno su ranjivi. Siromaštvo ostavlja ozbiljne posledice na sveobuhvatni razvoj dece i istovremeno negativno utiče na izgradnju ljudskih resursa koji su ključni za održiv ekonomski razvoj zemlje. S obzirom na to da deca čine svega 17 odsto populacije Srbije, UNICEF u Srbiji naglašava važnost da svako dete dobije mogućnost da ostvari svoj puni potencijal - da zablista i promeni svet.

Ako dete živi u porodici koja se bori da zadovolji njegove ili njene osnovne potrebe, ako uvek stoji po strani, neprimećeno i nevidljivo, to dete ima veće šanse da ranije napusti školu, da doživi nasilje ili da ima lošije zdravstvene ishode. Zato je važno da podržimo svako dete koje život udaljava od prilika za bolji život i ostvarenja snova.

siromaštvo unicef Foto: UNICEF Srbija

Investiranje u zdravstvo, obrazovanje, socijalnu zaštitu i efikasne programe usmerene na smanjenje siromaštva predstavljaju temelj za napredak i razvoj dece, njihovih porodica, kao i za unapređenje celokupnog društva.

Građani Srbije i poslovna zajednica neguju kulturu solidarnosti i uvek su spremni da pruže podršku deci i najranjivijim porodicama u našoj zemlji. UNICEF poziva da se i ovaj put odazovu apelu za pomoć najugroženijoj deci i njihovim porodicama.

Građani i preduzeća u Srbiji mogu da se pridruže UNICEF-u i izvrše donacije putem veb sajta donacije.unicef.rs ili uplatom na račun Banke Intesa, broj: 160-666-18, svrha uplate: čovečanstvo je najveći dar.

Donacije prikupljene kroz ovu kampanju omogućiće sprovođenje programa za pomoć deci i porodicama u Srbiji, uključujući isplatu jednokratne finansijske pomoći, stručnu podršku deci sa smetnjama u razvoju, i obezbeđivanje asistivne tehnologije za podršku deci u učenju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako dojiti uspavanu bebu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica