• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koji se to običaj na Božić ne propušta? Vrlo je važan za finansijsko blagostanje tokom cele godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što radimo tog dana odraziće se na celu godinu!

  • 0
božićna trpeza Foto: Freepik

Obeležavanje Božića počinje Badnjim danom, koji je dobio ime po badnjaku, grani hrastovog ili cerovog drveta koja se dan uoči Božića seče i unosi u kuću.

Badnji dan počinjemo rano izjutra; žene bi počele pripremu trpeze za Badnje veče, ali i za Božić, dok bi muškarci pošli po badnjak, koji će večeras uneti u kuću. Na selu se hrani stoka, pripremaju drva, čisti okućnica, kako se posao ne bi ostvljao za sam praznik i kako bi ceo dan bio posvećen porodici. Zadatak domaćice je i da tog dana kupi nešto novo za kuću kako bi se cele godine ređale nove, dobre vesti.

U gradovima je ipak drugačije, badnjak se kupuje, ali važno je da se uveče unese u kuću, gde je porodica na okupu. Porodice uglavnom idu i na ponoćnu liturgiju kako bi uz pojanje i spokojstvo dočekale Božić.

Sve treba završiti do Božića

Kako kažu - ono što radite na Božić, radićete cele godine, pa su se odatle stvorila i mnoga druga verovanja, a jedno je posebno važno imati na umu.

Po pravoslavnom običaju na Badnji dan treba vratiti sve dugove i pozajmljene stvari, a od drugih, ne treba ništa uzimati, niti pozajmljivati. Valjalo bi započeti neki posao, makar simbolično, prvenstveno onaj koji nam je naročito težak, kako bi se lakše završio ove godine.

Na Božićno jutro svi ćlanovi porodice odlaze u crkvu na jutarnju liturgiju i pričest, a zatim se vraćaju u svoj dom, gde započinje praznovanje, sa polaznikom, položajnikom, prvim gostom, koji bi prema tradiciji trebalo da bude kršteno, muško dete. Taj obrok je prvi mrsni obrok nakon posta.

Dan proveden u miru i harmoniji

Na dan Božića žene peku česnicu, obredni kolač od belog brašna, poput pogače, u koju se stavlja novčić, ali i zrna žita, orasi, dren, semenke. Sve što pronađemo u česnici ima svoju simboliku, pa nemojte misliti da je najbolje pronaći novčić, dren je ipak najvredniji jer on znači zdravlje.

Posle svečanog ručka dele se pokloni među ukućanima, a hrana ostaje na stolu ceo dan. Valjalo bi da dan prođe u blagostanju, porodičnoj harmoniji, smehu i dobrim željama koje upućujemo jedni drugima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čudo koje se dogodilo na Badnje veče: Iza cveta "Božićna zvezda" krije se drevna legenda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica