• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako reagovati ako dete kaže da ne veruje u Boga? Budite mu saveznik, a ne neprijatelj

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživanja su pokazala da, kada roditelji daju svojoj deci prostor za duhovno „eksperimentisanje“, ta deca su mnogo sklonija da jednog dana prihvate veru svojih roditelja nego ona deca čiji roditelji postanu nasilni u pogledu verskih uverenja i ponašanja

  • 1
Svađa, majka, dete, uplakano dete, besna majka Foto: Shutterstock

Ukoliko ste religiozni, prirodno je da želite da taj deo sebe i svog života prenesete i na potomstvo, te vaspitanje dece da veruju u Boga postaje od opšte važnosti. No, ukoliko vaše dete izrazi stav nevernika, to može da vas "izbaci iz šina". Kako reagovati? Ovo je tako veliko pitanje i u Bibliji, kao ni u psihologiji, nema lakih odgovora ili garancija.

Iako je možda vaš prvi impuls ubeđivanje - to nije ispravan put. Osim konvencionalne mudrosti molitve, istine i ljubavi, evo nekih manje uobičajenih ideja za koje se pokazalo da imaju snažan uticaj na decu koja su u sukobu sa svojom verom.

1. Njihova vera nije vaš "posao"

Upravljanje vašom anksioznošću oko uznemiravajućeg saznanja je ono na čemu treba da radite.

Kada reagujemo na ateizam našeg deteta iz osećaja anksioznosti, to dodaje nepotrebni pritisak, stavljajući im na teret osećaj da moraju da se pretvaraju da veruju ili da nam se aktivno opiru. U svakom slučaju, takvo ponašanje ima tendenciju da produbi njihovu neveru.

2. Saosećajte sa sumnjama i borbama vašeg deteta

Empatija je često najmoćniji portal za uticaj roditelja. Čak i ako vi, kao roditelj, niste napustili veru, skoro svi su imali pitanja i nedoumice na tom putu.

To što ste autentični u vezi sa svojim verskim putovanjem smanjuje barijere između vas i vašeg deteta. Možete otvoriti vrata iskrenim razgovorima i ispitivanjima u momentima kada bi deca očekivala propovedanje ili predavanja.

3. Postavljajte radoznala pitanja o veri

Razvijte osećaj radoznalosti o njihovom trenutnom pogledu na veru. Postavljajte pitanja, ali nemojte biti kritični.

Pokušajte sa sledećim pitanjima: "Šta te je navelo da ne veruješ u Boga?; zbog čega te vera odbija?; kakva je tvoja ideja o „savršenoj“ religiji?"

dete, crkva, dete u crkvi Foto: Pexels/Photography Maghradze PH

4. Budite saveznik, a ne neprijatelj

„Verujem u tebe“, „Volim te bez obzira u šta veruješ“ ili „Ja sam tu za tebe“ su poruke koje svaki čovek želi da čuje.

Istraživanja su pokazala da kada roditelji daju svojoj deci prostor za duhovno „eksperimentisanje“, ta deca su mnogo sklonija da jednog dana prihvate veru svojih roditelja nego ona deca čiji roditelji postanu nasilni u pogledu verskih uverenja i ponašanja.

5. Nek vas ocene

Pitajte svoje dete koju ocenu bi vam dalo na kraju dana (kakav ste prijatelj, otac, muž). Spremite se za neočekivane odgovore.

Iako vam možda neće prijati ono što ćete čuti, sagledajte to iz objektivne perspektivne i uvedite nepotrebne promene, prenosi "Connectedfamilies".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako stimulisati razvoj deteta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Miroslav

    18. februar 2024. | 20:10

    To znači da je dete inteligentno i da ume da misli svojom glavom.

    Podelite komentar