• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 metode kako da odviknete dete od sisanja palca: Samo bez stresa i nerviranja i ljute paprike

Vreme čitanja: oko 2 min.

Produženo sisanje palca može izazvati promene na ustima, vilici i zubima deteta

  • 0
sisanje palca, palac, dete sisa palac Foto: Unsplash/Kyle Nieber

Kada mališanima počnu da rastu zubići, osim cucle kao prva pomoć u suzbijanju svraba najčešće dolazi - palac.

Ipak, neka deca i posle izbijanja zubića nastave da sisaju palac jer ih to opušta i uspavljuje ili su jednostavno navikli. Nemojte se čuditi što vaš mališan u tom malom dobu pokazuje znake navika.

Produženo sisanje palca može izazvati promene na ustima, vilici i zubima deteta, piše "Parents". Nije neobično ako vidite dete kako sisa palac. U stvari, oko 90 odsto novorođenčadi se uključi u neku vrstu sisanja ruku u roku od dva sata posle rođenja.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje deci da prestanu da sišu palčeve između druge i četvrte godine, jer u suprotnom rizikuju da oštete oblik usta, izgled zuba, pa čak i strukturu zagriza. Iako želite najbolje za dete, ovakve navike nije uvek lako prekinuti. Stručnjaci razmatraju rizike od sisanja palca i kako obuzdati ovu naviku bez velike borbe.

Zašto deca sisaju palčeve?

Sisanje bez ishrane, takozvano sisanje prstiju, cucli ili drugih predmeta, smatra se normalnim delom razvoja novorođenčeta. To je zato što bebe imaju prirodan refleks sisanja. Sisanje palca može da počne čak i u materici, kaže Žonel Analeči, pedijatrijski stomatolog.

Deca se pridržavaju navika sisanja palca jer im to može učiniti da se osećaju bezbedno. Osim toga, deca mogu da sišu palčeve jer su zabrinuta, pa bi trebalo da uvidite da li postoji novi stres kod deteta poput nove škole, nesloga kod kuće ili prinova u porodici.

Majka dete restoran Foto: Shutterstock

Deca obično prestaju da sisaju palac sama, često pre nego što napune godinu, a kod neke dece to može trajati i do četvrte godine.

Kada sisanje palca postane problem

Roditelji treba da znaju da je želja dece da sisaju palčeve sasvim normalna, a trebalo bi da intervenišu posle četvrte godine ukoliko se u sisanju palca pretera ili postane uobičajena navika.

Ako jednostavno ne želite da vaše dete ima tu, prma mišljenju mnogih lošu naviku, postoji rešenje. I ne mora uvek da bude neprijatno, poput mazanja prsta ljutom paprikom ili drugim začinima.

1. Koristite pozitivne metode

Kada vidite da je dete sisalo palac i samo ga uzvadilo iz usta, pohvalite ga. Uputite mu lepe reči i lepo mu recite da odustajanje od sisanja palca može da mu popravi njegov napredak.

2. Pokrijte im palčeve

Postoje navlake za palčeve koji onemogućavaju sisanje, ali postoje i jednostavne metode kao što je stavljanje flastera, rukavica ili čarapa preko ruke kao podsetnik da mogu suzbiti tu naviku.

3. Znajte njihove okidače

Ako verujete da dete sisa palac jer je uznemireno, pomozite mu da pronađe druge načine da se uteši. Možete razgovarati sa terapeutom o strategijama za smanjenje njihovog stresa.

Važno je napomenuti da roditelji treba da budu opušteni u suzbijanju ove navike i da bez stresa pokušaju da reše problem.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Preslatko: Dečak ubeđuje tatu da nije pojeo sladoled

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica