• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Petrovdan slavi dva apostola nastradala istog dana: Ovo su običaji koji prate veliki praznik

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li znate zašto se Petrovdan slavi u čast i Petra i Pavla?

  • 0
Petrovdan Foto: Shutterstock

Sutra se proslavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika, posvećeni svetim apostolima Petru i Pavlu. Kao narod koji za svaki praznik ima obilje običaja, kako za manje, tako i za velike praznike, ni Petrovdan ne ostaje "pust" po tradiciji Srba.

Petrovdan se svake godine obeležava 12. jula po gregorijanskom kalendaru, a slavi se u čast prvim propovednicima hrišćanstva i najbližim učenicima Isusa Hrista. No, pre nego što pređemo na tople običaje za Petrovdan, potkovane jakim narodnim verovanjima, prisetimo se ko su sveti apostoli Petar i Pavle.

Sveti apostol Petar 

Sveti apostol Petar bio je jedan od dvanaest apostola i jedan od prvih vođa rane crkve. Takođe, bio je i jedan od prvih Jevreja koji su postali Hristovi učenici. Petar je bio običan ribar na Tiberijskom jezeru, kada je sa bratom Andrejem odlučio da postane Isusov učenik. Dodeljeno mu je armejsko ime Kefa (kamen), što se na grčkom jeziku prevodilo kao Petar. Značenje "kamen" takođe je vezano za predanje da ga je Isus smatrao za temelj svoje crkve.

U sva četiri jevanđelja, tvrdi se da je Isus Hristos na Tajnoj večerio predskazao da će Petar biti taj koji će ga se odreći pre nego što "petao zakukuriče tri puta". U tri jevanđelja se opisuje kako je Petar ispunio proročanstvo iz straha da će mu se narod osvetiti. Posle provedenih trideseta godina kao sveštenik, otišao je u Rim, gde postaje mučenik. Premo apokrifinim rečima u "Petrovim pismima", navodi se da je razapet okrenut, jer je smatrao da "nije zaslužio da umre na isti način kao Isus", piše "Wikipedia".

Ono što je interesantno, jeste da samo nekoliko crkava posvećenih svetom Petru imaju oltar okrenute ka zapadu, iako je praksa rane crkve bila da se grade oltarom okrenute ka istoku. To je slučaj sa bazilikom svetog Petra u Vatikanu, katedralom svetog Petra u Đakovu i Baru.

Sveti apostoli Petar i Pavle Foto: spc.rs

Sveti apostol Pavle

Sveti apostol Pavle rođen je kao Jevrejin, a postao je hrišćanski apostol, svetitelj, propovednik i književnik. Napisao je 14 knjiga i poslanica Novog zaveta.

Ono što je interesantno jeste to što je Pavle, pre nego što se priključio Isusovim učenicima, bio progonitelj prvih hrišćana koji su takođe bili jevrejskog porekla. Prvo obrazovanje stekao je od svog oca, a pored Mojsijevog zakona učio je da tka ćilime. Na dalje školovanje otišao je u Jerusalim. Iz neobuzdane mržnje prema novoj religiji, podržavao je kazne za hrišćane, pa čak je i odobravao kamenovanje đakona Stefana. Na putu za Damask, doživeo je čudesan božanski čin - obraćanje, kada se krstio i postao hrišćanin. Kada je prešao u hrišćansku veru, postao je apostol i propovednik Jevanđelja.

No, stradao je zbog propovedanja istog, strpljivo podnosivši muke. Kako prenodi "Wikipedia", rekao je "Ne živim ja, nego Hristos u meni". Posečen je u Rimu za vreme cara Nerona, kao i apostol Petar. 

Zašto se na Petrovdan slave dva sveca?

Petrovdan se obeležava u čast oba sveta apostola - Petra i Pavla, ali i za to postoji razlog zašto. Naime, Petar i Pavle, kao što smo ranije u tekstu pominjali stradali su u Rimu. No, ne samo da su stradali obojica pod vladavinom cara Nerona, već su stradali istog dana. Mada, svaki od dvanaest velikih apostola ima svoj poseban dan u godini koji se obeležava u njihovu čast. Stoga, crkva je po apostolu Pavlu nazvala Pavlovdan, koji se obeležava 13. jula. Ipak, ovaj dan nije posebno njemu posvećen i označen u crkvenom kalendaru, a crkva je Pavlovdan odredila kao saborni praznik Dvanaesorice apostola. Samo u nekim krajevima Srbije, Pavlovdan obeležavaju kao drugi dan Petrovdana.

Najčešći običaji Petrovdana

Definitivno jedan od najpoznatijih običaja jeste paljenje lila.  Na mestima gde se narod okuplja pale se baklje, takozvane lile, i u nekim delovima i dalje živi običaj da se odvija takmičenje čija će lila, napravljena od suve kore divlje trešnje, najduže goreti.

lile petrovdan petrovdanske lile Foto: Shutterstock

Petrovdan se smatra slavom ribara i pekara, ali isto tako sveti apostoli Pavle i Petar posebno se smatraju zaštitnicima i drugih zanata.

Običaji nalažu da se na ovaj dan ne radi ništa u polju i kući. Po nekim verovanjima sveti Petar je "popljuvao lišće", pa se posle ovog praznika ne valja više kuvati trave ili bilje i ne lome se grane za metle. Bugari su verovali da posle Petrovdana vreme postaje hladnije, da se Sunce okreće zimi, da ptice prestaju da pevaju, a trava da raste. Tako su u pojedinim krajevima ljudi odlazili u osvit zore na Petrovdan da "čuvaju Sunce", tačnije, da gledaju kako ono na izlasku "igra", prelivajući se u raznim bojama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Hram Vaskrsenja Hristovog u Valjevu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica