• 0

Kako je turski beg obnovio manastir Sukovo: Predanje o svetinji kod Pirota živi vekovima

Bogomolja u kojoj se nalaze dve jedinstvene freske u hrišćanskom svetu nalazi se pod zaštitom države od 1968. godine

  • 0

Na dvadesetak kilometara od Pirota, u podnožju brda Carev kamen na obali reke Jerme, nalazi se jedinstvena svetinja u Srbiji – manastir Sukovo.

U njoj postoje dve freske kakvih nema nigde više u pravoslavnom svetu – na jednoj je prikazan Sveti Hristofor sa životinjskom glavom, a na drugoj Bogorodica sa krilima.

Iako se ne zna kada je na ovom mestu podignuta prva svetinja, poznato je da je današnju manastirsku crvku podigao u periodu od 1857. do 1859. godine jedan turski beg.

Foto: Ivan Strahinić

Naime, imanje na kom se danas nalazi ova svetinja pripadalo je Sali-begu koji je imao sina jedinca Emina. Sali-beg je često dolazio sa porodicom u Sukovo, a odatle je sa prijateljima išao u lov.

Jednom prilikom, kada je u Sukovo došao sa sinom i suprugom, Sali-beg je primetio kako siroče Velja, kojeg je podizala porodica popa Jovana Madića, čeprka nešto po zemlji.

Velji se, po predanju, u snu ukazalo mesto na kom se nekada nalazila svetinja. Kada je iz zemlje iskopao kandilo i staru ikonu, znao je da ono što je u snu čuo nije bila neistina. Ali, Sali-begov sin Emin počeo je da grdi i psuje Velju i seljake koji su mu pomagali u traženju mesta na kom se nekada nalazila bogomolja.

Opet po predanju, nedugo pošto se obrušio na nedužno siroče, Emin je osetio strahovite bolove u celom telu. Dozivao je oca i majku, grčeći se od bolova, ali oni nisu mogli da mu pomognu.

Jedan od seljaka koji je sa Veljom pronašao kandilo i staru ikonu otrčao je do popa Jovana koji je Eminu čitao molitve. Tek kad je Sali-beg skinuo kapu, poljubio ruku popu i Velji i počeo da se moli za sinovljevo zdravlje, Emin se oporavio. Tad se, po legendi, Sali-beg zavetovao se da će podići crkvu na mestu na kom je siroče Velja pronašao staru ikonu i kandilo. I tako je i bilo.

Manastir Sukovo danas je poznat po proizvodnji sireva u koje se dodaju lekovite biljke i prave na tradicionalni, pirotski način.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Moj muž Rifet je čudo manastira Tumane: Doktori su rekli da mu nema spasa, a danas je živ i zdrav

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja