• 0
 ≫ 

Vizantijska kapela iz 12. veka podno Akropolja krije jednu zanimljivu legendu

 ≫ 

Smatra se da je u doba antičke Grčke na tom mestu postojao hram, te otuda naziv Brdo muza, koji su tada koristili stanovnici drevne Atine

  • 0
Foto: Privatna arhiva

Praktično preko puta simbola grčke prestonice, čuvenog Akropolja, na čijem vrhu vekovima ponosno stoji hram Partenon, nalazi se Brdo nimfi ili Filopapu.

Konzul Sirije poznat kao kao poštovalac helenizma, Gaj Julije Antioh Epifanes Filopapos, bio je prognan u Atinu u dva navrata, i to 75-76 godine i 87-88. Nakon njegove smrti, želeći da sačuvaju spomen na ovog „filhelena“, Atinjani uzvšinje preko puta Akropolja počinju nazivati po njemu.

Smatra se da je u doba antičke Grčke na tom mestu postojao hram, te otuda naziv Brdo muza, koji su tada koristili stanovnici drevne Atine.

Crkva u podnožju Brda muza

U podnožju uzvišenja Filopapu nalazi se crkva posvećena Svetom Dimitriju Lumbardiarisu. Ova jednobrodna svetinja podignuta je na mestu na kome je u drevna vremena postojala kapija građevine, koja je građena u formi hrama. Postoji mišljenje da je ova crkva, odnosno svetac kome je posvećena, trebalo da štiti kapiju.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Katie Gonia (@katgonia)

Budući da je Dijatihizma kapija, poznata i kao Dipilon najverovatnije izgrađena tokom 12. veka, to se pretpostavlja da i ova crkva datira iz tog perioda.

Posebno su zanimljive freske koje krase ovu svetinju, a za koje se prema natpisu može utvrditi da su izrađene u prvoj polovini 18. veka. Jedna od najupečatljivijih je freska koja prikazuje Svetog Dimitrija kako jaše konja, koja potiče iz 1732. godine. Svetac je prikazan u pokretu koji u velikoj meri podseća na spomenik posvećen Aleksandru Velikom, koji se nalazi u Solunu.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Alexis Tsakalakis-Karkas (@alex_tsakalakis)

Predanje o spasu svetinje

Razlog zbog koga se uz ime ove svetinje vezuje i pojam Lumbardiaris, što se prevodi kao Topovnik, tiče se jednog zanimljivog predanja. Naime, oko 1658. godine je u to doba ovim područjem vladala turska vojska, na čijem čelu se nalazio izvesni Jusuf, koji je bio zapovednik Akropolja. Upravo on je tada odlučio da sa kapije Propileja na Akropolju bude bombardovana i ova crkva.

Međutim, čini se da ga je Sveti Dimitrije u tome ipak sprečio.

Predanje navodi da je na dan kada se praznuje spomen na ovog sveca munja pogodila barutanu kod Propileja. Tada je stradao i Jusuf i članovi njegove porodice, navodi johnsanidopoulos.com.

Interesantno je pomenuti da je ovu svetinju posetio i Sveti Nektarije Eginski, kao i Sveti Rafael sa ostrva Lezbos, koji je u njoj služio kao sveštenik sredinom 15. veka, ali i Sveti Nikola Planas, koji se upokojio 1932. godine.

Ne samo da je crkva restaurirana 60-ih godina prošlog veka, kada su na fasadu dodati mermerni detalji i keramika, već su tada uklonjene i freske novijeg datuma, kako bi bile otkrivene prvobitne.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja