• 1
 ≫ 

Hajduk Veljkovi izvori i vodopad na planini kod Sokobanje: Prirodne lepote Ozrena

 ≫ 

O ovoj planini biranim rečima pisao je i naš jedini nobelovac Ivo Andrić

  • 1
Planina Ozren - Sokobanja Foto: Ivan Strahinić

U jugoistočnoj Srbiji, blizu Aleksinca i Sokobanje nalazi se planina Ozren koja, pored Goča, važi za jednu od najšumovitijih planina u celoj Srbiji.

Najviši vrh je Leskovik na 1.178 metara nadmorske visine. Borove šume, kao i obilje ozona, preporučuju ovu planinu za lečenje disajnih organa, zbog čega je u prvoj polovini prošlog veka ovde otvorena i bolnica za plućne bolesnike.

Prirodne lepote Ozrena - bujno zelenilo, vodopad Ripaljka, izvori i nekoliko izletišta bile su poslednjih decenija inicijalna kapisla za razvoj turizma u ovom kraju.

O različitosti Ozrena u odnosu na druge planine u Srbiji pisao je i naš jedini nobelovac Ivo Andrić:

Teško je reći da li su putevi do Ozrena lepši u proleće, kada visovi liče na zelene i procvetale vrtove, ili u jesen, kad gora dobija raznovrsnu boju, od žute raznih nijansi, preko rumene i jarko crvene, do smeđe i mrke, dočaravajući tako spektar koji se retko viđa".

Ukoliko ste željni spajanja sa prirodom, poseta Ozrenu biće vaš izbor u proleće, kad je planina od podnožja do vrha prekrivena bujnim zelenilom, a “zvezda planine” - vodopad Ripaljka, najraskošniji. Ovaj spomenik prirode koji se nalazi na reci Gradašnici stavljen je pod zaštitu države još 1948. godine i sa visinom od 17 metara dugo je važio za najviši i najlepši vodopad na ovim prostorima. Iako mu je titulu najvišeg preuzeo Kaluđerski skok na Staroj planini, Ripaljka je i dalje po mišljenju mnogih najlepši vodopad u našoj zemlji.

Na Ozrenu se nalazi i manastir Jermenčić, podignut u 14. veku, sa crkvom posvećenom Svetim arhanđelima Gavrilu i Mihailu. U blizini manastira postoji desetak izvora, od kojih su dva, kako se prepričava u ovom kraju, pripadala čuvenom hajduku Veljku Petroviću.

Foto: Ivan Strahinić

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Maja

    7. april 2022. | 19:04

    Volim Sokobanju,prelepa priroda.

    Podelite komentar