• 0
 ≫ 

U Velikoj Britaniji postoje retki ekosistemi kišnih šuma umerenog pojasa

 ≫ 

Danas prekriveni smaragdnim sjajem zimzelene flore, veliki delovi prašuma umerenog pojasa ranije su obilato bili prisutni duž zapadnih obala Ujedinjenog Kraljevstva

  • 0
Klisura Lidford, Velika Britanija Foto: Shutterstock

Dom sve manje prisutnih kišnih šuma umerenog pojasa, Velika Britanija se može pohvaliti i činjenicom da se na njenoj teritoriji nalaze neka od najugroženijih prašumskih područja na celom svetu.

Kišne šume umerenog pojasa su retki i drevni ekosistem, koji se nalazi u izolovanim fragmentima na zapadnoj obali ove zemlje.

Danas prekriveni smaragdnim sjajem zimzelene flore, veliki delovi prašuma umerenog pojasa ranije su obilato bili prisutni duž zapadnih obala Ujedinjenog Kraljevstva. Oluje sa Atlantika, obilne padavine i visok nivo vlažnosti stvaraju okruženje bogato vlagom, u kome ovo jedinstveno stanište i danas može da napreduje. Ali zbog vekovnog krčenja šuma, ovaj redak ekosistem je sve ugroženiji.

Klisura Lidford, Velika Britanija Foto: Shutterstock

Međutim, u regionima gde postoje kišne šume širom Velike Britanije, zaštitnici prirode rade na mapiranju, čuvanju i regeneraciji ovog retkog prirodnog staništa, dok istovremeno inspirišu putnike, planinare i ljubitelje prirode da ih posete.

- Kišne šume umerene klime karakteriše veoma vlažna i blaga klima - objasnila je za BBC dr Alison Smit, naučnica iz dobrotvorne organizacije za zaštitu prirode "Plantlife", koja trenutno vodi projekat zaštite i unapređenja kišnih šuma umerene klime u jugozapadnoj Engleskoj.

Klisura Lidford, Velika Britanija Foto: Shutterstock

- Zahtevaju niske temperaturne varijacije tokom cele godine i velike padavine. Često se nalaze u priobalnim i planinskim oblastima, a u blizini reka, vodopada i drugih vodotokova, što doprinosu stvaranju vlažnih uslova na tom području - dodala je.

Na globalnom nivou, biom kišnih šuma umerenog pojasa može se uočiti i u drugim zemljama, poput Čilea, Japana, Kanade, Irske i Novog Zelanda. U Velikoj Britaniji, preživeli fragmenti kišnih šuma nalaze se u jugozapadnom delu zemlje, u Velsu i na zapadnim obalama Škotske i Severne Irske.

Klisura Lidford, Velika Britanija Foto: Shutterstock

Poznato je da su kišne šume umerene klime dom bogatih populacija retkih lišajeva, paprati i mahovina, koje uspevaju na površinama vlažnog drveća uglavnom. Mnoga stabla, mahom hrasta, u britanskim kišnim šumama umerenog pojasa preovlađuju stabla hrasta, od kojih su pojedina stara i stotinama, ako ne i hiljadama godina.

Kako je dr Smit objasnila, baš zbog činjenice da su mnoge autohtone vrste i ugrožene, potrebno je odgovorno pristupiti njihovoj zaštiti.

Klisura Lidford, Velika Britanija Foto: Shutterstock

- Posetu jednoj od britanskih kišnih šuma umerenog pojasa nećete lako zaboraviti. Svetlucaju zelenom bojom od obilja mahovina, lišajeva i paprati, koje rastu na površini - izjavio je Gaj Šrabsol, aktivista za zaštitu životne sredine, koji je osnovao web lokaciju sa ciljem praćenja preostalih lokacija prašuma na britanskom tlu.

Shvativši da im preti nestanak, Šrabsol je odlučio da preduzme prvi korak i počne da ih mapira. Na svom web sajtu iznosi zahtev da mu posetioci pošalju eventualne nove lokacije kišnih šuma umerenog pojasa u Velikoj Britaniji.

Projekat je odjeknuo u javnosti tokom pandemije, pa se on nada da će prikupljeni podaci biti od koristi nadležnima prilikom uspostavljanja zaštite na konretnim područjima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja