• 0

U selu usred jezera živi 30.000 ljudi: "Afrička Venecija" je magnet za turiste

Naziv sela je pažljivo odabran. Na lokalnom jeziku Ganvie znači "preživeli smo"

  • 0
Benin, Afrička Venecija

Foto: Pixabay/kokomasseme

Region Benin privlači znatno više turista nego ranije. Možda je razlog za to što je poznat kao „Afrička Venecija“.

Selo Ganvie izgrađeno je usred jezera Nokoue pre oko 400 godina. Njegova fascinantna istorija počinje u periodu ropstva. Tokom 18. veka, članovi lokalnog plemena Tofinu očajnički su pokušavali da pobegnu od vojnika kraljevstva Fon i Dahomej. Razlog je bio jednostavan – vojnici su hvatali ljude i prodavali ih trgovcima iz Portugala.

Preci današnjih stanovnika pobegli su na jezero kog su se vojnici plašili, budući da su verovali da pod njegovom površinom živi strašni demon. Znajući za taj njihov strah, članovi plemena doneli su odluku da baš na tom mestu izgrade svoje domove, podižući stubove usred vode.

Benin, Afrička Venecija

Foto: Pixabay/noemiegi

Naziv sela je pažljivo odabran. Na lokalnom jeziku Ganvie znači „preživeli smo“.

Ipak, uprkos činjenici da kasnije nisu bili ugroženi od kraljevskih vojnika, ljudi nastavljaju da žive u svojim domovima na jezeru. Kako su prolazili vekovi, tako je selo Ganvie naraslo gotovo do neprepoznatljivosti.

Danas u ovom selu na neobičnoj lokaciji živi oko 30.000 ljudi.

Benin, Afrička Venecija

Foto: Pixabay/noemiegi

- Živimo od pecanja. Ovde smo se naselili da pobegnemo od ropstva, a danas za život zarađujemo od pecanja – izjavio je Edmon Adissa, jedan od stanovnika sela za Euronews.com.

I danas se u ovom selu može primetiti da sve stoji na stubovima - ne samo pijaca i hotel, već i škola, bolnice, crkva i druge građevine. Jedino prevozno sredstvo su uski kanui, koje lokalno stanovništvo naziva piroga.

U novije vreme turizam je postepeno počeo da zamenjuje ribolov kao glavni izvor prihoda. Oko 10.000 turista godišnje poseti „Afričku Veneciju“, navode podaci lokalne turističke kancelarije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja