• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nama susedna zemlja ima toliko toga da ponudi turistima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fokus turista je mahom stavljen na nekoliko destinacija u ovoj zemlji, poput Temišvara, dvorca grofa Drakule i Bukurešta. Međutim, ova zemlja krije brojne, izuzuteno zanimljive i po mnogo čemu jedinstvene lokacije

  • 0
Dvorac Peleš, Rumunija Foto: Pixabay/Walle1886

Iako nam je relativno blizu, Rumunija predstavlja definitivno nedovoljno istraženu destinaciju, mada ima mnogo toga da ponudi.

Fokus turista je mahom stavljen na nekoliko destinacija u ovoj zemlji, poput Temišvara, dvorca grofa Drakule i Bukurešta. Međutim, ova zemlja krije brojne, izuzuteno zanimljive i po mnogo čemu jedinstvene lokacije.

Jedna od lokacija koja je deo UNESCO-ve svetske baštine jeste i delta reke Dunav u Rumuniji, koja važi kako za jednu od najvećih delti na čitavom Starom kontinentu, tako isto i za najbolje očuvanu. A kako ističe „Theculturetrip“, posebno je atraktivan živi svet tog područja, budući da u ukupno 23 ekosistema obitavaju brojne i biljne i životinjske vrste.

Kamene formacije

Dve potpuno prirodne formacije, Sfinga i Babele, udaljene desetak minuta hoda jedna od druge, privlače pažnju najpre zbog činjenice da se nalaze na nadmorskoj visini koja je veća od dve hiljade metara. Budući da jedna od njih nalikuje Sfingi u egipatskoj Gizi, otuda i naziv.

Sfinga i Babele, kamene formacije, Rumunija Foto: Pixabay/Skarletlurealta

Oslikani manastiri

Za razliku od drugih sakralnih objekata, manastiri Bukovine oslikanu su sa spoljne strane i to je jedan od osnovnih razloga zbog koga privlače pažnju. Deo su Liste svetske baštine UNESCO-a, a smatra se da su oslikani tokom 15. i 16. veka. Primaran cilj takvog načina freskopisanja bio je da se svim meštanima severoistočnog dela zemlje omogući da uživaju u lepoti biblijskih motiva.

Dvorac Peleš, Rumunija Foto: Pixabay/pv746

Dvorac Peleš

Uz Drakulin dvorac, ovo je jedna od najpoznatijih atrakcija zemlje. Smešten u blizini grada Brašova, zamak Peleš podignut je kao letnjikovac kralja Karola Prvog krajem 19. veka. Danas je posetiocima omogućen obilazak čak 160 soba ovog zamka, dok sam dvorac funkcioniše kao svojevrsni muzej.

Kluž-Napoka

Na drugom mestu po veličini u zemlji nalazi se i nekrunisani glavni grad regije Transilvanija. U njemu se, proed ostalog, nalazi i Nacionalni muzej umetnosti, a poznat je i po građevinama koje datiraju iz različitih istorijskih perioda, budući da je osnovan na temeljima naselja iz drugog veka pre naše ere.

Kluž-Napoka, Rumunija Foto: Pixabay/ML5909

Palata kulture

Zdanje koje je upisano u Nacionalni registar istorijskih spomenika nalazi se u gradu Jašiju i odlikuje ga neogotički stil arhitekture. Palata kulture raspolaže sa čak 298 prostorija i u njoj danas funkcionišu čak četiri muzeja, na ukupnoj površini od 390.000 kvadrata. Izuzev Etnografskog i Istorijskog muzeja Moldavije, tu su i Muzej umetnosti i Muzej nauke i tehnologije.

Dvorac Bran, grof Drakula, Rumunija Foto: Pixabay/danieldudu

Dvorac Bran

Definitivno jedna od najpoznatijih atrakcija Rumunije, zamak Bran, koji se nalazi na granici teritorija Vlaške i Transilvanije, mnogima je asocijacija na grofa Vlada Cepeša, poznatog kao grof Drakula. Danas se u njemu nalazi muzej kraljice Marije, koja je u njemu živela od 1920. godine. U muzeju se osim nameštaja, mogu videti i mnogi umetnički predmeti koje je pomenuta kraljica prikupljala.

Transalpina, Rumunija Foto: Pixabay/Rudoslawa_Lucyferowska

Transalpina

Kao jedan od puteva na najvišoj nadmroskoj visini, Transalpinu prate nazivi i Đavolja staza i Kraljev put. Jedan od razloga zbog koga ljudi posećuju ovo područje svakako je pogled koji se sa mnogih deonica Transalpine pruža na okolne planine.

Segešvar, Rumunija Foto: Pixabay/Jwalters7

Sigešvar

Još jedna lokacija koja je deo Liste svetske baštine UNESCO-a, ovaj grad u regiji Transilvanije osnovan je još tokom 12. veka. Zanimljivo je pomenuti da su zanatlije i trgovci nemačkog porekla zaslužni za njegovo osnivanje, ali i da se upravo za ovaj grad vezuju grofa Vlada Cepeš, koji je u njemu i rođen.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarni vodopadi na reci Beu i strmi kanjon Nere: Rumunski dragulj prirode nadomak Srbije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja