• 4

Reka u Srbiji protiče kroz prašumu i pravi nestvarno lep kanjon: Sva lica Resave

Za najdužu desnu pritoku Velike Morave kažu da je “reka sa 1.000 lica”

  • 4
kanjon Resave Foto: Ivan Strahinić

Reka Resava izvire na planini Beljanici, u istočnom delu Srbije, protičući kroz jednu od tri prašume u našoj zemlji, a potom i kroz opštine Svilajnac i Despotovac.

Na svom 70 kilometara dugačkom rečnom putu najduža desna pritoka Velike Morave prolazi kroz Vinatovaču, Manasijsku klisuru, a onda i kroz Strmostensko-stenjevačku klisuru.

Kanjonski deo reke koja je dobila ime po vodenim resama koje se spuštaju sa drveća prema rečnom koritu dugačak je 26 kilometara i teško je odlučiti gde izgleda lepše.

U nekim delovima Resava izgleda bučno i divlje, pokušavajući da savlada kamenje koje joj se nalazi na putu, a u drugim se pitomo preliva i pada poput vodene zavese, da bi posle manastira Manasija u donjem toku reka mirno prošarala prostranu dolinu.

U blizini kanjona Resave nalaze se prirodne atrakcije koje svakako vredi obići - vodopad Lisine i već pomenut manastir Manasija, poznat i kao Resava u kom je nastala čuvena resavska škola.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Ona je jedina žena skeledžija u Srbiji: Mileva u čamcu prevozi putnike preko Ibra

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dusanka

    22. jul 2022. | 20:28

    Prelep kraj, prelepa reka i manastir Manasija. Sta ima lepse od toga. Ali niko ne pise, da tu prelepu reku, zarad para i pohlepe, niko ne vidi vise bistru. Reka crna od ispusta otrova i svega ostalog, vec godinama. Gde je predsednik opstine, da odgovori gradjanima Despotovca, zasto je prodao reku zlikovcima?! Da odgovori, zasto je lepota jedne planinske reke, unistena pohlepom odgovornim ljudi?! Ali on je SNS ima prava da radi sta hoce.

    Podelite komentar

  • Resava 88

    22. jul 2022. | 19:21

    Prava pravcata prašuma ali bez majmuna,na žalost posetilaca.

    Podelite komentar

  • Rade

    22. jul 2022. | 19:20

    Ne protiče Resava kroz prašumu na Beljanici, već reka Vinatovača, jedna od pet potoka koji posle vodopada čine reku Resavu.

    Podelite komentar