• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad despota Stefana Lazarevića okružuju brojne turistički atraktivne lokacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kroz ovaj grad, u istočnom delu Srbije, protiče i reka Resava, a u blizini su i istoimeni srednjevekovni manastir i pećina, kao i Kučajske planine

  • 0
Manastir Manasija Foto: Tanjug/MKI/Dario Konstantinović

Sin srpskog kneza Lazara i njegove supruge, kneginje Milice, despot Stefan Lazarević smatra se zaslužnim za nastanak naziva grada u Resavskom okrugu.

Kroz ovaj grad, u istočnom delu Srbije, protiče i reka Resava, a u blizini su i istoimeni srednjovekovni manastir i pećina, kao i Kučajske planine.

O nastanku naziva ovog grada svedoči i ukaz, koji je srpski kralj Milan iz dinastije Obrenovića doneo 1882. godine, a kojim je Despotovac proglašen za varošicu i dobija današnji naziv, upravo u čast, kako navodi „Serbia.com“, srpskog despota i vladara, koji je u istoriji naše zemlje ostavio značajan trag.

Resavska pećina

Iako je i istoimeni manastir u blizini Despotovca popularan među turistima, nema sumnje da je Resavska pećina neretko okarakterisana kao najpoznatija atrakcija u tom delu naše zemlje.

Čitavih deset godina trajalo je ispitivanje u ovoj pećini, da bi ona 22. aprila 1972. godine i zvanično bila otvorena za posetioce, navodi „Gost.rs“. Interesantno je pomenuti da je u pitanju „mlada“ pećina, posmatrano sa aspekta godine otkrića, uzevši u obzir da je otkrivena tek 1962. godine.

Ukupno je čak osam dvorana u Resavskoj pećini, a iako je oko 4.500 metara pećinskih hodnika ispitano, staza kojom se kreću posetioci Resavske pećine duga je oko osam stotina metara.

Srednjovekovni manastir Resava

Poznat i kao Manasija, ovaj srpski srednjovekovni manastr nadaleko je bio čuven i po prepisivačkoj delatnosti, koja je znana kao Resavska škola.

Ktitor ove svetinje bio je, niko drugi do despot Stefan Lazarević, koji je manastir Manasiju, kako se još naziva, kao jednu od svojih zadužina, gradio u periodu od 1407. do 1418. godine.

Neke od atrakcija u okolini Despotovca

Kada se iz Despotovca krene u pravcu Resavske pećine, nailazi se na vrlo zanimljiv park.

U pitanju je Park maketa na otvorenom, u kom se poseticoima pruža mogućnost da vide kako izgledaju neki od srpskih srednjovekovnih manastira, uzevši u obzir da se u ovom, po mnogo čemu jedinstvenom, te svakako posebnom parku maketa, mogu videti makete mnogih srpskih svetinja, koje su izrađene u razmeri 1:17. Sam park zauizima površinu od oko tri hiljade kvadratnih kilometara.

U Despotovcu se organizuju i viteški turniri, koji čuvaju tradiciju i vraćaju u davna vremena.

Vodopadi Prskalo i Veliki Buk nalaze se u blizini ovog grada, a u Despotovcu postoji i Muzej ulgljarstva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zadužbina despota Stefana Lazarevića biser je moravskog stila i centar kulture tadašnje zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja