• 0

Mokra Gora, turistička atrakcija Srbije: Selo pokraj izmišljenog grada u kom nikad niko nije živeo

Priroda koja oduzima dah, čuvena "Šarganska osmica", crkve i jedinstveni Drvengrad godinama privlače goste iz celog sveta

  • 0
Mokra Gora Foto: Ivan Strahinić

Između Tare i Zlatibora, po mišljenju mnogih dve najlepše planine u Srbiji, nalazi se Mokra Gora, jedno od najboljih turističkih sela na svetu.

Ime mu je dao Mustaj-beg iz Priboja.

Po predanju, u selo je došla vojska koja je namerila da tu i prespava. Ali, kako je padala kiša, tako su i drva pokisla, a vojnici željni toplote uporno su stavljali mokra drva na vatru, nadajući se da će se ipak malo ogrejati. Dok su ložili vatru, sve vreme su govorili kako je „gora mokra“, mislivši na drva za vatru. I tako je selo dobilo ime Mokra Gora.

Proslavila ga je već pomenuta titula jednog od najlepših turističkih sela na svetu, a mnogo ranije to je učinio naš slavni reditelj Emir Kusturica koji je na Mećavniku, brdu iznad Mokre Gore napravio Drvengrad za potrebe filma „Život je čudo“.

Živopisna okolina Mokre Gore mami turiste da dođu u ovaj deo Srbije. Tu je priroda koja oduzima dah, čuveni muzejsko-turistički kompleks pruga uzanog koloseka „Šarganska osmica“, nekoliko desetina mineralnih izvora, tri crkve i jedna kapela.

Drvengrad je svakako posebna poslastica za turiste koji žele da vide grad koji izgleda kao da se u njemu oduvek živelo, a istina je da nije nikad...

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja