Quantcast
  • 0

Most u selu Kumanica već 6 vekova odoleva zubu vremena: Prizor kao iz bajke

Okružen zelenilom, Rimski most na Moravici stvara veličanstven pejzaž i izuzetan je turistički potencijal ovog kraja

  • 0
Lučni kameni most na reci Moravici izgrađen pre više od šest vekova planina Golija

Foto: Rina

U selu Kumanica, na samo petnaest kilometara od Ivanjice, preko reke Moravice već nekoliko vekova netaknut stoji stari kameni most koji se još od davnina zove rimskim, iako je građen za vreme Turaka u 15. veku.

Teško je zaključiti ko su bili vredni neimari koji su ovu građevinu podigli nad planinskom rečicom, ali sudeći po tehnici mogao bi biti delo graditelja koji su pravili mostove u Prizrenu.

- Most je autentičan i opstaje šest vekova, za sve to vreme oštećenja na njemu nisu bila velika - izjavio je za RINU, Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

- Vešto je izgrađen i pripada tipu lepših turskih mostova, a sličan ovakav može se videti još samo jedan u Srbiji i to preko reke Uvac, kod Ljubovije. Nazvan je Rimski most jer je izgrađen na temeljima antičke građevine. Bio je strateški izuzetno važan jer su preko njega prelazili karavani ka tadašnjem Carigradu a služio je i lokalnom stanovništvu. 

Okružen zelenilom, Rimski most na Moravici stvara veličnastven pejzaž i izuzetan je turistički potencijal ovog kraja. Brojni su putnici-namernici došli do ovog mesta samo da bi videli vešto izgrađenu građevinu koja pleni svojom lepotom. Nalazi se na ulazu u Park prirode Golija i jedan je od tri najstarija objekta koja su podignuta na teritoriji opštine Ivanjica.

- Širina mosta je 2,40 metara, a ukupna dužina mosta sa stubovima je oko 14 metara, veličina lučnog otvora je 6,72 metra, a visina oko četiri metra. Ozidan je od lomljenog kamena i od krupnih pločastih komada škriljaste stene kojih u velikim količinama ima na obalama Moravice. Zbog različitih materijala, pretpostavlja se da je most pravljen u više perioda, a prema legendi koja kruži, kao vezivni materijal iskorišćeno je 30.000 jaja, mada to nije potvrđeno - kaže Ostojić.

Nakon što je nekada bio jedina veza za Sandžak, stari kameni most na Moravici danas je turistička atrakcija i koriste ga samo pešaci. Od njega se račvaju brojni putevi koji vode u podgolijska sela, u kojima žive vredni poljoprivrednici. Restauraciju ovog mosta osamdesetih godina prošlog veka izvršio je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, mada male intervencije na ovoj istorijskoj građevini ne bi bile ni sada na odmet.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja