• 0

U Goračićima kod Guče nalazi se najstarija crkva u Dragačevu: Podigla su je dvojica sveštenika

Jedno od najnaseljenijih sela na obroncima planine Jelice može se pohvaliti razvijenim seoskim turizmom i spomenicima kulture – Muzeju Goračićke bune i Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice

  • 0
Goračići, Dragačevo Foto: Ivan Strahinić

Na obroncima planine Jelice, desetak kilometara od Guče, prestonice trube u Srbiji, nalazi se selo Goračići koje broji nešto više od 1.000 stanovnika.

Selo je ušlo u istoriju zahvaljujući Goračićkoj buni koja danas ima svoj muzej smešten u zgradi nekadašnje sudnice.

Prva postavka urađena je 1968. godine, a čine je pisani dokumenti, fotografije i originalni eksponati iz 1893. godine, kada su se u tadašnjoj Srbiji suprostavile dve političke struje. Tom prilikom stradalo je 18 žitelja Goračića, Živice i Guberevaca.

U neposrednoj blizini Muzeja Goračićke bune, koji je proglašen spomenikom kulture, nalazi se još jedno zdanje koje ima isti status. Reč je o Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, najstarijoj svetinji u Dragačevu čiji su ktitori bili sveštenici Luka Knežević i Jovan Savić početkom 19. veka.

Crkva je izgrađena tokom Prvog srpskog ustanka, ali je dva puta – krajem 19. veka i 1980. godine bila ozbiljno oštećena zbog klizišta. Zahvaljujući statičkoj sanaciji i konzervatorsko-restauratorskim radovima ova svetinja i danas je ponos sela.

Meštani Goračića odavno su prepoznali prednosti bavljenja seoskim turizmom, na čijoj promociji kontinuirano rade. Kako bi privukli što veći broj turista, organizuju manifestaciju „Sabor kumova“ na kojoj se kumovi takmiče u šahu, kao i drugim takmičarskim sportskim disciplinama. Posebna atrakcija je odmeravanje snaga u pripremi čuvene jeličke gibanice od koje, tvrde, nema ukusnije u Srbiji.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja