• 0

Mistični Levač pleni lepotom i legendama o obesnim šumskim vilama

Jedno od predanja o tome kako je gradić Rekovac u Levču dobio naziv pokazuje da je ljudska mašta neiscrpna

  • 0
Rekovac Foto: Ivan Strahinić

U središnjem delu Srbije, u oblasti koja je poznata kao Levač, na reci Dulenki nalazi se Rekovac, opština u Pomoravskom okrugu između Juhora i Gledićkih planina.

Jedno od naseljenih mesta u opštini Rekovac je istoimeni gradić koji je, prema predanju, dobio takav naziv zbog stanovništva koje se doselilo mahom iz Crne Gore i podiglo kuće pokraj reke kako bi imali što više zemljišta za obrađivanje.

Po drugoj legendi, Rekovac je dobio takav naziv zahvaljujući velikom broju vodenica koje su se u davna vremena nazivale rekovicama.

Postoji i ono, među meštanima najmanje popularno predanje koje kaže da je narod u ovom kraju bio sklon neproverenim pričama, poznatim kao „rekla – kazala“, te otud i takav naziv varoši.

A takvih priča ima napretek i mahom se odnose na neobjašnjive noćne susrete meštana sa šumskim vilama. Predanja čiji su tvorci ostali nepoznati, a čija je mašta bila bujnija od one kojom su mogla da se pohvale braća Jakob i Vilhelm Grim, kažu da su vile izranjale iz potoka, upadale u kuće i zveckale viljuškama, a neretko i izvlačile domaćine iz postelja i vodile ih po šumi, vraćajući ih u zoru izgrebane i prestravljene...

Nisu, kažu predanja, vile štedele ni stoku. Kad bi domaćini ujutro u štalama zaticali konje kako nepomično leže sa ispletenim kikama, verovali su da je i to „maslo“ šumskih vila koje su ih iz obesti kažnjavale.

Nema sumnje da je u Levču mašta stanovnika oduvek bila bujna kao i priroda kojom su okruženi, kao što se ne može osporiti ni večita ljudska žeđ za mistifikacijom i pričama koje počinju rečenicom: „Nekada davno....“

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja