• 0
 ≫ 

Dvorac u Škotskoj u kome su često uživali članovi britanske kraljevske porodice

 ≫ 

U mnogim novinskim člancima koji su objavljivani u vezi sa ovim zdanjem, pominje se da je kraljica posebno volela da boravi u zamku Balmoral, jer nije morala da ispunjava svoje dužnosti. Jednostavno, uživala je u druženju sa članovima kraljevske porodice

  • 0
Dvorac Zamak Balmoral Škotska

Foto: Shutterstock

Čak i oni koji ranije nisu imali prilike da čuju za Balmoral, dvorac u Škotskoj, sigurno su nedavno za njega saznali, budući da je u njemu preminula britanska kraljica.

Zemlja koja je mnogima poznata po čuvenom jezeru Loh Nes i priči o čudovištu Nesi, ujedno je i dom zamku, u kome neretko uživaju članovi britanske kraljevske porodice.

Podsećanja radi, Škotska važi za idelanu destinaciju za ljubitelje prirode, jer je krase predeli neverovatnih krakteristika, koji su odlično očuvani. Jedna od 32 regije zemlje su i Šetlandska ostrva, koja zajedno sa Farskim predstavljaju prirodnu granicu između Atlantskog okeana i Severnog mora.

Dvorac Zamak Balmoral Škotska

Foto: Shutterstock

Dvorac u kome se okupljala kraljevska porodica

Polovinom 19. veka, kada su imanje na kome se danas nalazi zamak Balmoral u severoistočnoj Škotskoj posetili tadašnja britanska kraljica Viktorija i njen suprug, princ Albert, ono nije bilo ni nalik današnjem. Iako je zamak podignut još u 16. veku, tada je postojala samo najjača, takozvana donžon kula.

Uprkos tome, kraljevski bračni par donosi odluku da kupi imanje. Tačnije, kupio ga je princ Albert kao poklon svojoj supruzi i to najpre što mu je imanje ličilo na mesto u kome je odrastao.

Dvorac Zamak Balmoral Škotska

Foto: Shutterstock

Izgrađen 1855. godine, zamak Balmoral karakteriše barokni stil arhitekture. Nalazi se na oko 90 kilometara udaljenosti od starog dvorca.

Poznato je da su članovi kraljevske porodice relativno često ovde boravili. Posebno nedavno preminula kraljica Elizabeta i njen suprug, princ Filip vojvoda od Edinburga. Upravo je on zaslužan za to što su vrt i bašta oko dvorca toliko prostrani, jer je to poslednja izmena koja je izvršena na ovom velelepnom zdanju.

Zanimljivosti o dvorcu Balmoral

Iako je nedavno preminula britanska kraljica provodila dosta vremena u ovom zamku, zabeleženo je i da je u poslednjim godinama života svog supruga naročito volela da vreme provode zajedno u dvorcu Balmoral. Tokom perioda zatvorenosti zemlje usled pandemije korona virusa, njih dvoje su zajedno proslavili tamo i godišnjicu braka. Sedamdeset treću po redu.

Dvorac Zamak Balmoral Škotska

Foto: Shutterstock

Kada je princeza Dajana tragično izgubila život 1997. godine, članovi kraljevske prodoice su takođe bili u ovom zamku.

U mnogim novinskim člancima koji su objavljivani u vezi sa ovim zdanjem, pominje se da je kraljica posebno volela da boravi u zamku Balmoral, jer nije morala da ispunjava svoje dužnosti. Jednostavno, uživala je u druženju sa članovima kraljevske porodice.

Dvorac Zamak Balmoral Škotska

Foto: Shutterstock

Kako je preneo sajt "Express.co.uk", 22. avgusta ove godine se vojvotkinja od Kembridža uputila sa decom u zamak Balmoral. Korisnik društvene mreže "TikTok", koji je objavio post o Kejt Midlton sa leta za Škotsku napisao je:

- Na letu za Škotsku, Kejt Midlton, oboje dece, dadilja i obezbeđenje dva reda ispred mene. Mogla je da putuje privatnim avionom ili helihopterom, ali je ona izabrala let ekonomskom klasom. Čak je ustala u toku leta da uzme ćerkin iPad. I da, bila je fascinantna, čak mi se nasmešila dok se okrenula da porazgovara sa sinom, koji je sedeo iza. I niko u avionu nije snimao. Jednostavno je bila samo mama koja je vodila svoju decu u posetu baki.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja