Kako su izgledale srednjovekovne trpeze? Ove delicije su jeli isključivo ljudi na dvorovima
Jela od mesa bila su veoma retka i jela su se isključivo na dvorovima
Početkom septembra imali smo to zadovoljstvo da posetimo selo Kupinovo, u kome su se održavali "Dani zmajeva", u čast Zmaja Ognjenog Vuka.
Pored raznoraznih srednjovekovnih aktivnosti koje smo mogli da vidimo, imali smo priliku i da probamo srednjovekovne delicije koje su spremile domaćice iz udruženja žena "Ogarčanke".
- Pripremale smo, pošto su Zmajevi dani, kao nekada što se pravila - čista proja, bez kvasca, od kukuruznog brašna.
Gozba i uživanje u hrani bili su važan deo srednjovekovnog života, jer tokom rata nije bilo mnogo hrane. Hleb je u srednjem veku bio osnovna hrana, mogao se praviti od ječma, raži i pšenice. Bogati ljudi su koristili debele kriške crnog hleba kao činije zvane rovokopače da upijaju i umaču sok i sos iz hrane.
- Nekada se jako puno koristila divljač, tako da smo za danas pripremile jela od divlje svinje. Pripremale smo dinstane šnicle, a podloga je sos od bundeve.
S obzirom na to da se meso nekada jelo u retkim slučajevima, i to oni koji su mogli da priušte, takvi delikatesi bili su pripremani uglavnom na dvorovima, za vitezove i plemiće.
- Sva divljač je tvrdo meso. Potrebno je oko tri-četiri sata da bi se meso dobro izdinstalo, da bi bilo ukusno i mekano. Mora se dinstati sa vodom, a mi stavljamo i začine, kako bi ukus mesa došao do izražaja. Ranije nisu imali toliko puno začina, uglavnom su koristili samo so.
- Danas da omekšamo meso koristimo sodu bikarbonu, to nekada nije postojalo, pa se meso kuvalo dosta dugo.
Ljudi su u srednjem veku pripremali hranu na otvorenoj vatri, koju su ponekad delili svi u prostorijama grada. Osnovna hrana srednjeg veka bili su hleb i žitarice.
Siromašni su obično jeli ječam, ovas i raž, a pšenica (koja se koristila u hlebu, kašama i testeninama) bila je rezervisana za bogate. Pirinač i krompir su uvedeni kasnije i postali su rasprostranjeni tek nakon 1530-ih.
U kasnom srednjem veku razvijena je vrsta prefinjenijeg kuvanja, postavljajući standarde za plemstvo širom Evrope, navodi "Brittish library: The medieval diet". Ova promena je uvela bademe, crni biber, šafran, đumbir, vino i sirće između ostalog.
Danas postoji više od 50 rukom pisanih srednjovekovnih rukopisa kulinarstva. Neki su spiskovi recepata koji se nalaze u apotekarskim priručnicima ili drugim knjigama medicinskih lekova.
Neki istoričari se fokusiraju isključivo na opise velikih gozbi, ali većina je posvećena uopštenom proučavanju jela srednjovekovne kuhinje. Većina recepata zabeleženih u ovim rukopisima bila je primenjivana u kućama bogatih plemića.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Mirjana je dobila bliznakinje sa 46 godina, kada je mislila da više za to nema šanse
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
alal vera alal vera
neko je upravo dosao iz srednjeg veka i doneo recepte
Podelite komentar
Djape
Kako bi pojeo jednu deliciju
Podelite komentar