• 0

Raskošne boje jeseni na Tisi kod Novog Bečeja: Varoš koju je proslavila najsporija reka na svetu

Otkako je najveća pritoka Dunava ukroćena, meštani Novog Bečeja prelepo uređenu obalu Tise koriste za okupljanja i turističku promociju varoši

  • 0
Novi Bečej Foto: Ivan Strahinić

U gradovima i varošima podignutim pokraj reka od proleća do kasne jeseni sva dešavanja odigravaju se upravo uz obalu.

Tako je i u Novom Bečeju, varoši u severnom delu Srbije, poznatom po Arači, Bisernom ostrvu i Glavaševoj kući, a pre svega po čuvenom Tiskom keju i prirodnom fenomenu cvetanja Tise koje se dešava sredinom juna.

Tisa je oduvek bila od posebnog značaja za žitelje Novog Bečeja. Meštani varoši koja je čak pet puta menjala ime - od Turskog Bečeja, preko Francisdorfa, Vranjeva i Vološinova do Novog Bečeja, morali su da osluškuju ćud reke kako ne bi preko noći ostali bez krova nad glavom i imanja.

Otkako je ova najveća pritoka Dunava ukroćena, meštani mogu mirno da spavaju i da prelepo uređenu obalu Tise koriste za okupljanja i turističku promociju varoši i kad Velikogospojinski dani, brend ovog kraja, prođu.

Posle tradicionalnog jesenjeg festivala cveća, Novi Bečej je svake jeseni domaćin Vinskih susreta i manifestacije Manić koja “miri” ljubitelje ribe i svinjetine.

Naime, svake godine u decembru na Tisi se organizuje zimski ribolov uz tradicionalni vojvođanski disnator, pa tako oni koji ne žele da pecaju mogu da pokažu svoje znanje u oblasti obrade svinjskog mesa ili da nauče tu veštinu uz, naravno, degustaciju vojvođanskih specijaliteta.

A do tada, Tiski kej okićen u jesenje ruho čeka zaljubljenike u duge šetnje pokraj reke za koju se veruje da je najsporija na svetu…

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja