• 2

Petrovac na Mlavi proslavio je naš prvi maratonac Dragutin Tomašević: Bio je brži od voza

Tomašević, koji potiče iz Bistrice kod Petrovca na Mlavi, predstavljao je Kraljevinu Srbiju na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine

  • 2
Dragutin Tomašević, prvi srpski maratonac, spomenik u Petrovcu na Mlavi

Foto: Ivan Strahinić

Na 120 kilometara od Beograda, u istočnoj Srbiji nalazi se Petrovac na Mlavi, varoš sagrađena 1859. godine po naređenju kneza Miloša Obrenovića.

Naziv potiče od vojvode i državnog savetnika Milutina Petrovića Ere, brata Hajduk Veljka Petrovića. U početku, varoš je nosila samo naziv Petrovac, a kasnije je, zbog doline reke u kojoj se nalazi, postala Petrovac na Mlavi. I baš iz ovog kraja Srbije, iz sela Bistrica potiče naš najstariji maratonac Dragutin Tomašević po kojem tradicionalna trka u Petrovcu na Mlavi nosi ime.

Kao 15-godišnjak napustio je zavičaj i otišao u Beograd. Bio je veliki zaljubljenik u sport, posebno u trčanje. Trkao se sa vozom koji je saobraćao na relaciji Petrovac – Požarevac i, naravno, odneo pobedu.

Na trci Obrenovac – Košutnjak, dugačkoj 33 kilometra, prvi je stigao na cilj i davne 1911. obezbedio sebi pravo učešća na Olimpijskim igrama u Stokholmu. U to vreme Tomašević je bio redov 18. pešadijskog puka.

Ponosno je nosio srpsku zastavu godinu dana kasnije, na svečanom otvaranju najveće svetske sportske smotre.

Tomašević je bio odličan i tokom samog maratona, ali mu se desio peh; ispred njega su istrčali navijači švedskih takmičara i oborili ga, pa je naš olimpijac stigao na cilj sa povređenom desnom nogom.

Nije osvojio medalju, nije imao spektakularan doček po povratku u otadžbinu, ali je nosio u srcu uspomenu sa Olimpijskih igara i žar s kojim je prelazio svaki korak na maratonskoj, tada neobezbeđenoj stazi.

Tomašević se vratio vojnim obavezama, a onda je tokom Prvog svetskog rata poginuo na brdu Bubanj kod Požarevca.

Ponosni na našeg velikog maratonca, čelnici Petrovca na Mlavi podigli su mu spomenik, a njegov rođak otvorio je spomen-sobu u znak sećanja na prvog olimpijca Kraljevine Srbije.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Boža zemunac

    5. novembar 2022. | 20:41

    SLAVA MU.

    Podelite komentar

  • Boban

    5. novembar 2022. | 19:26

    Od naših vozova nije teško biti brzi.

    Podelite komentar