• 0
 ≫ 

Grad krčmarice Jagode poznat je po brojnim zanimljivostima: Ovo su samo neke od njih

 ≫ 

Prvi veštački vodopad i prvi muzej voštanih figura nalaze se u Jagodini, kao i najstariji uređeni park u Srbiji i druge znamenitosti

  • 0
Jagodina

Foto: Ivan Strahinić

Sa istorijom dugom više od 600 godina, šumadijski grad na obalama reke Belice danas se može pohvaliti brojnim znamenitostima.

Nekadašnje Svetozarevo, danas Jagodina pripada Pomoravskom okrugu naše zemlje, čiji je centar u svakom smislu.

Legenda o nastanku današnjeg naziva vezuje se za krčmaricu u Crvenom hanu, koji je ranije postojao iznad današnjeg naselja. U njemu je, prema legendi, goste služila devojka po imenu Jagoda. U pratnji 40 muškaraca imala je običaj da pljačka putnike na Carigradskom drumu, koji je tuda prolazio.

Jagodina

Foto: Ivan Strahinić

Ali kakva bi to narodna legenda bila, kada u njoj ne bi bilo priče i o ljubavi?

Tako se Jagoda zaljubila u nekog mladića, koga je srela tokom jednog od pohoda. I ljubav kao ljubav, zaslepi čoveka, pa devojka odlučuje da napusti svoje verne prijatelje i ode sa voljenim da uživa u ljubavi, navodi „Wikipedia“. Nije poznato šta se dalje događalo i da li je Jagoda bila srećna, ali se zna da joj prijatelji nisu oprostili izdaju. Legenda dalje veli da je njen han jednu noć izgoreo i da su se dugo sa zgarišta mogli čuti njeni krici, nalik glasnom smehu.

I to je predanje za koje se vezuje nastanak današnjeg naziva grada.

Jagodina

Foto: Ivan Strahinić

Čiča Ilijina osveta - nadimak Jagodincima

Jedna od zanimljivosti koja se vezuje za ovaj grad tiče se nadimka, koji prati njegove meštane.

Kafedžija Ilija Stanojević, koji će kasnije biti poznat kao komičar, držao je najpre kafanu u Jagodini. U njoj su se nalazila samo dva stola, odnosno astala, pa je meštani prozvaše „Kod dva astala“.

Objašnjavajući razlog za ovaj nadimak, koji Jagodince prati danas, magistar Miodrag Aleksić, etnolog Zavičajnog muzeja u Jagodini za „Politiku“ je napomenuo da su mnogi gosti pili na veresiju, dok je drugi sto bio rezervisan za čiča Iliju i njegove prijatelje. Sve to je dovelo i do propadanja kafane. Zato je odlučio da se po završetku Prvog svetskog rata osveti Jagodincima i učinio je to na krajnje originalan način.

Jagodina

Foto: Ivan Strahinić

U to vreme su putujuća pozorišta bila česta. Par glumaca bi u neko mesto pristigli vozom, kako bi odigrali kratku predstavu. Najčešće od jednog čina. Posle jedne takve predstave došlo je vreme i za čiča Ilijinu osvetu. Odlučio je da baci žito na publiku i da se pretvara kao da vabi ćurane.

Njegova doskočica je naišla na veliki odjek, te od tada Jagodince prati ovaj pogrdni naziv. Na manifestaciji „Dani komedije“ koja se održava u Jagodini dodeljuju se statuete „Ćuran“ i nagrada „Zlatni ćuran“, koja se dodeljuje za životno delo.

Prvi muzej voštanih figura u Srbiji

U samom centru Jagodine, nadomak akva-parka, zoološkog vrta i prvog veštačkog vodopada u našoj zemlji, u okviru izletišta „Potok“ nalazi se i Muzej voštanih figura.

Prvi takve vrste u Srbiji, ovaj muzej je specifičan po tome što se u njemu mogu videti i figure znamenitih ličnosti nacionalne istorije.

Prostire se na površini od 450 kvadratnih metara i može se pohvaliti, pored ostalih, i voštanim figurama blaženopočivšeg patrijarha srpskog gospodina Pavla, Svetog Save, knjaza Miloša Obrenovića i kralja Petra Prvog Karađorđevića, ali i Milunke Savić, Desanke Maksimović, Karađorđa, Nikole Tesle i Vuka Stefanovića Karadžića.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Đ.J. (@idee_ph)

Najstariji uređeni park u Srbiji

Da se Jagodina može pohvaliti brojnim znamenitostima dokaz je i park Fakulteta pedagoških nauka u ovom gradu.

U njemu se nalazi oko sto godina star platan i dva stabla drveta ginko, a njihova starost se procenjuje na 50 godina, navodi „Agentnekretnine“. Prvi upravnik Muške učiteljske škole u tom gradu, Sreten Adžić osnovao je 1898. godine ovaj park. Tu je ranije postojala i Botanička bašta i staklenik u okviru nje, ali, nažalost, nisu odoleli zubu vremena.

Video: Moja Jela na reci Gradac

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja