• 1

Vilinski dimnjaci i više od čak 3.000 hrišćanskih Svetinja - sve je to Kapadokija

Što zbog neobičnog reljefa, što zbog brojnih Svetinja i aktivnosti koje su na raspolaganju, Kapadokija je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Turskoj

  • 1
Kapadokija Foto: Pixabay

U davna vremena na području tadašnje Male Azije, a u današnjoj Turskoj, postojala je i regija koja je bila poznata kao „Zemlja lepih konja“, što je jedan od prevoda pojma Kapadokija.

Kako je vreme odmicalo, tako su se i granice Kapadokije menjale. Bila je prestonica Heta... u njoj je u jednom istorijskom trenutku najpre živelo i antičko grčko stanovništvo, a kasnije je ušla i u sastav Rimskog carstva, pa Vizantije.

Sve do maloazijskog genocida početkom prošloga veka, Kapadokija je igrala izuzetno značajnu ulogu za istoriju hrišćanstva, odnosno pravoslavlje, navodi „Wikipedia“. U periodu nakon 459. godine, u vreme Prepodobnog Simeona Stolpnika, posebno je zabeležen procvat hrišćanstva na ovoj maloazijskoj teritoriji. Kao svedok tome, pominje se čak preko tri hiljade Svetinja na tom području, pa ne čudi što ovu regiju prati i krilatica „Zemlja Svetaca“.

Danas je Kapadokija jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Turskoj, koja opčinjava na prvi pogled. Što zbog neobičnog reljefa koji je mahom karakteriše, što zbog brojnih Svetinja, ali i zbog aktivnosti koje su turistima na raspolaganju. Jedna od najpoznatijih aktivnosti svakako je i let balonom iznad Kapadokije.

Nacionalni park Gorem, Turska, Kapadokija Anatolija Turska Vulkanske planine Goreme nacionalni park Foto: Shutterstock

Vilinski dimnjaci Kapadokije

Sa razlogom je ova oblast uvrštena na Listu svetske baštine UNESCO-a. Onako kako to samo Majka priroda može da učini, ovde se mogu videti posve neobične stene. Mnoge podsećaju na dimnjake u kućama vila, onako kako ih zamišljamo, pa ne čudi što se često pominju kao vilinski dimnjaci i jedno su od obeležja ove, posve jedinstvene i neobične regije u zemlji.

Međutim, ono što mnogo više opčinjava posetioce, od čuvenog leta balonom iznad Kapadokije, jesu prilično dobro očuvane hrišćanske crkve i manastiri uklesani u stenama.

Manastir Eski Gumusler, koji je poznat po otvorenom dvorištu, jedan je od najpoznatijih u Kapadokiji. Važi za jedan od najbolje očuvanih, a u njemu se nalazi i freska Bogorodice, koja ga je proslavila. Kako je za RINU izjavio turistički vodič Mustafa Uludag:

- Mnogo pažnje je posvećeno fresci Device Marije koja izgleda kao da se smeje, stoga turisti često kažu da ih podseća na Monalizu. Međutim, to je gotovo sigurno rezultat nepažljive restauracije.

Nacionalni park Goreme, Turska Foto: Pixabay/loggawiggler

Između sela Ihlara i Belisirma, u dužini od oko deset kilometara nalaze se brojne Svetinje, koje turisti često posećuju. Jedna od njih je Crkva zmija, poznata po fresci Poslednjeg suda. U neposrednoj blizini je i crkva posvećena Svetom Đorđu, a poznata je i kao „crkva sa 40 krovova“. Crkva sa stubovima, jedna je od najlepših u tom području, a kako navodi „Visitcappadocia“ u njoj su najupečatljivije freske koje prikazuju Bogorodicu sa detetom i Svetog Đorđa.

Nacionalni park Goreme, Turska Foto: Pixabay/Hans

Ništa manje zanimljiva nije ni Mirisna crkva, kako glasi njen slobodan prevod sa turskog, a ni Crkva pod drvetom.

Selo Selime važi za jedno od živopisnijih u Kapadokiji. Tim pre što u vilinskim dimnjacima, odnosno u neobičnim stenovitim formacijama, u kojima su ranije mahom bile monaške ćelije, danas se nalaze prostori u kojima žive meštani.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Srp

    18. decembar 2022. | 20:38

    Родни крај Св. Ђорђа. Сви који славе Ђурђевдан (Ђурђиц) треба да посете овај крај.

    Podelite komentar