• 0

Najavljeno je povećanje turističke takse u Barseloni u naredne dve godine

Kako su ranije saopštile gradske vlasti, osnovni cilj uvođenja turističke takse jeste postizanje kvaliteta, a ne kvantiteta

  • 0
barselona, španija

Foto: Unsplash

Najposećeniji španski grad, Barselona se i dalje bori sa prekomernim turizmom. Prema najavama gradskih vlasti, boravišna taksa biće uvećana u naredne dve godine.

Počev od 2012. godine, uz turističku taksu, uvedena je i dodatna naknada u celom regionu.

Visina gradske boravišne takse varira u zavisnosti od tipa smeštaja, a naplaćuje se samo za zvanični turistički smeštaj, kako navodi „Euronews.com“.

Cena turističke takse Barselone za 2023. godinu

Trenutno svi posetioci Barselone treba da plate i regionalnu turističku taksu i gradsku. Sve to je ukupno četiri evra po noći, ukoliko turisti iznajmljuju privatni smeštaj, od čega je 2,25 evra regionalna, a 1,75 evra gradska boravišna taksa.

Nekada najposećeniji gradovi Evrope sada imaju znatno manje turista

Foto: Pixabay.com / Španija

Ukoliko borave u hotelu sa pet zvezdica, gradska taksa je takođe 1,75 evra, ali je regionalna taksa 3,5 evra. Putnici koji se iskrcaju u grad sa kruzera i u njemu borave više od 12 sati, plaćaju tri evra gradsku i 1,75 evra regionalnu boravišnu taksu.

Najavljeno povećanje i to prvo u nizu će stupiti na snagu 1. aprila 2023. godine. Svi koji posećuju Barselonu nakon toga će biti u obavezi da plate 2,75 evra gradsku taksu, što je povećanje od jednog evra po noćenju.

Drugo povećanje će stupiti na snagu nakon godinu dana, odnosno počev od 1. aprila 2024. godine, kada će pomenuta naknada poskupeti na 3,25 evra.

Sve to dalje znači da će 6,75 evra iznositi takse za noćenje u hotelu sa pet zvezdica, što je 47,25 evra po osobi za boravak od sedam noćenja.

Plaža Barseloneta, Barselona, Španija

Foto: screenshot/Youtube/4K WALKJ

Zbog čega Barselona naplaćuje taksu?

Kako su ranije saopštile gradske vlasti, osnovni cilj uvođenja turističke takse jeste postizanje kvaliteta, a ne kvantiteta. U proseku grad posećuje 32 miliona turista, od kojih su mnogi putnici kruzera.

Tokom prethodne godine, prestonica Katalonije uvela je i druge vrste ograničenja, kako bi suzbila ometanje turističkih obilazaka sa vodičima.

Takođe, najavljeno povećanje taksi će poboljšati i gradski budžet.

Nedavno je najavljeno da će i Valensija uvesti turističke takse, za sve turiste koji borave u bilo kojoj vrsti smeštaja u gradu. Počev od decembra 2023. godine će plaćati taksu u iznosu od 50 centi do dva evra po noći, za boravak do sedam noćenja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja