• 0

Jedino mesto na svetu gde se mogu videti "Vrata pakla" nalazi se u Turkmenistanu

Poreklo Vrata pakla, kako se ova atrakcija naziva, zapravo uopšte nije prirodno

  • 0
Pustinja Karakum, Turkmenistan Foto: Shutterstock

Površinu od oko 350.000 kvadratnih kilometara zauzima pustinja Karakum.

Prostire se od Kaspijskog mora do podnožja Pamira, odnosno do Amu Darje do grebena Kopet Daga u Turkmenistanu.

Naziv pustinje se slobodno prevodi kao crni pesak. Pretpostavlja se da poreklo vodi od činjenice da su mnogi, koji su pokušali da je pređu, tamo i skončali, baš zbog surovih pustinjskih uslova, navodi „Advantour“.

Ono po čemu je pustinja Karakum još specifična, jeste Karakumski kanal. Vodom se snabdeva iz Amu Darje, a zatim je „nosi“ gotovo hiljadu kilometara dugim tokom do pustinje. Iako površinskih voda gotovo da nema, zanimljivo je da su primetne značajne količine podzemnih voda u ovoj pustinji.

Pustinja Karakum, Turkmenistan Foto: Shutterstock

Surova pustinjska klima

Klimatske karakteristike po kojima je specifična pustinja Karakum vrlo su surove. U toku leta temperature mogu dostići i 50 stepeni Celzijusove skale. Neretko se dogaša i da se tlo zagreje do temperature od čak 80 stepeni.

Nasuprot tome, u toku zime se temperature mogu spustiti do čak 30 stepeni ispod nule.

Padavina gotovo uopšte da nema. Ono malo njih su najčešće u periodu između novembra i aprila.

U pustinji Karamum se osim insekata, zmija i guštera, mogu videti razne vrste glodara, ali i vukovi, gazele i lisice. Zanimljivo je pomenuti da u toku proleća mnogi delovi pustinje bivaju prekriveni travom i cvećem, te da se u njenim delovima nalaze i pašnjaci za ovce i kamile.

Pustinja Karakum, Turkmenistan Foto: Shutterstock

Atrakcija pustinje Karakum

Jedino mesto na svetu gde se može videti rupa širine oko 70 metara koja gori je u Turkmenistanu. Tačnije u blizini pustinjskog sela Darvaza, u kome živi oko 350 stanovnika, ističe „Atlasobscura“.

Poreklo Vrata pakla, kako se ova atrakcija naziva, zapravo uopšte nije prirodno. Naime, 1971. godine je Sovjetski Savez sprovodio istraživanja na tom području, kada je otkriveno podzemno nalazište prirodnog gasa.

Pustinja Karakum, Turkmenistan Foto: Shutterstock

Kada je došlo do tog neverovatnog otkrića, javilo se i curenje prirodnog gasa, zbog oštećenja tokom istraživanja, što je pretilo da se pretvori u ekološku katastrofu.

Naučnici su smatrali da će se situacija smiriti, ako zapale rupu. Tačnije, bili su mišljenja da će gas prestati da gori nakon par sedmica.

Međutim, to se nije dogodilo, pa gas gori i danas. A taj deo pustinje Karakum je jedna od najznačajnijih atrakcija cele zemlje, koja privlači mnoge avanturiste iz celog sveta.

Video: Konj Turkmenistanskog predsednika oborio Ginisov rekord!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja