• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najnoviji vikinški brod krenuo je na višemesečno krstarenje svetom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brod „Viking Neptun“ je najnoviji u rastućoj floti kruzera kompanije

  • 0

Početkom januara kompanija "Viking" je predstavila najnoviji kruzer, koji je krenuo na krstarenje širom sveta u trajanju od 138 dana.

Krstarenje je započelo sa Floride tokom decembra, a završava se u maju u britanskoj prestonici. Kruzer "Viking Neptun", pored ostalog obilazi Havaje, te se zaustavlja na Tahitiju, pa nastavlja putešestvije kroz Indoneziju. Potom obilazi Aziju i Bliski Istok, pre nego što uplovi u vode Sredozemnog mora i konačno krene prema Londonu.

Svi brodovi ove kompanije imaju imenjake u planetama, pa tako i "Viking Saturn", koji će biti lansiran kasnije u toku ove godine.

Nikol Stot, penzionisani NASA astronaut, zaslužna je za naziv "Viking Neptuna". Pre nego što je dva puta učestvovala u misijama na Međunarodnoj svemirskoj stanici, Nikol je u bazi "Aquarius Reef" provela čak 18 dana živeći pod vodom.

Kao neko ko je blagosloven da istražuje svemir, okean i neka od onostranih mesta na našoj planeti, razumem važnost širenja vidika kroz putovanja - izjavila je Nikol Stot na ceremoniji imenovanja kruzera, a prenosi "Travelandleisure". Dodala je da je veoma uzbuđena zbog svih onih koji će imati priliku da putuju oko sveta ovim elegantnim kruzerom.

Tokom ceremonije Nikol je imala zadatak da uz pomoć vikinške široke sekire preseče traku, koja je pokrenula bocu "aquavita", tradicionalnog vikinškog pića, koja je zatim udarila u trup broda.

Kako je tom prilikom pomenuo predsednik kompanije, Torstein Hagen, svi brodovi u floti su tipski po pitanju unutrašnjeg dizajna, što u velikoj meri olakšava i putnicima i osoblju.

- To znači da, kada idete sa jednog broda na drugi, imate potpuno isto iskustvo, što je vrlo važno za naše goste koji će se osećati kao kod kuće, gde god se nalazili - rekao je Hagen i napomenuo da je to posebno korisno za osoblje, jer tačno znaju šta se gde nalazi, bez obzira na kom brodu da su.

Iako je, praktično, isti kao i svi ostali brodovi iz flote, brod "Viking Neptun" se razlikuje po jednoj stvari.

- Na ovom brodu, na palubi devet, imamo pilot postrojenje za vodonične gorivne ćelije, tako da možemo da testiramo kako one funkcionišu na brodu - objasnio je Hagen, ističući da su došli do zaključka da je zapravo prava budućnost u korišćenju takvog načina goriva, kao alternativnog izvora koji nema tako negativan uticaj na životnu sredinu kao, recimo, tečni prirodni gas.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja