• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ispunjenjem brojnih uslova digitalni nomadi mogu da dobiju vizu za rad u Španiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Državljani zemalja koje nisu članice Evropske Unije sada imaju mogućnost da apliciraju za vizu za digitalne nomade u Španiji

  • 0
Remote work, rad od kuće, biznismen plaža, digitalni nomad, more, frilenser Foto-ilustracija: Shutterstock

Radna viza u trajanju pruža mogućnost državljanima zemalja van EU da žive i rade u Španiji do pet godina.

U novembru prošle godine parlament je odobrio izdavanje vize, koja je deo novog Zakona o startapu i ima za cilj da privuče preduzetnike i ojača tehnološku scenu zemlje.

Kako je još početkom 2022. godine napomenula Nadia Kalvinjo, ministarka za ekonomska pitanja, postoji nada da će „zemlja privući i zadržati međunarodne i domaće talente, pomažući radnicima na daljinu i digitalnim nomadima koji biraju Španiju za boravak“, navodi „Euronews.com“.

Šta se zahteva od kandidata?

Svi državljani zemalja koje nisu članice Unije i koji rade na daljinu za bilo koju kompaniju van Španije, imaju pravo da apliciraju za ovu vizu. Ipak, dozvoljeno im je da ostavruju profit od španskih firmi i to maksimalno 20 odsto.

Vrlo je važno i da to budu kandidati koji ne žive ilegalno u Španiji u vreme kada podnose zahtev, ali i da nisu živeli u zemlji u roku od pet godina pre nego što podnesu zahtev za digitalnu nomadsku vizu.

barselona, španija Foto: Unsplash

Neophodno je da tom prilikom dostave dokaz o minimum tromesečnoj saradnji u prethodnom periodu sa konkretnom kompanijom, s tim da to mora biti firma koja je minimum godinu dana operativna. Zahteva se i dostavljanje ugovora o radu ili dokaza da su „slobodnjaci“, te da su redovno zaposleni u kompaniji van Španije, odnosno da njihov posao može na daljinu da se obavlja.

kompjuter, čovek, digitalni nomad Foto: Pixabay

Pored toga, zahteva se i dokaz o relevatnoj kvalifikaciji za obavljanje konkretnog posla, u vidu profesionalnog sertifikata ili univerzitetske diplome, te najmanje tri godine radnog iskustva.

Koji su uslovi za dobijanje digitane nomadske vize u Španiji?

Uz sve prethodno pomenute zahteve, vrlo je važno i da zainteresovani prilože relevantan dokaz o zaradi. Naime, prihod im mora biti 200 posto viši u odnosu na minimalnu mesečnu zaradu na tlu Španije, što dokazuju dostavljanjem izvoda iz banke, ugovora i faktura.

Nekada najposećeniji gradovi Evrope sada imaju znatno manje turista Foto: Pixabay.com / Španija

U praksi to znači da moraju zarađivati 2.334 evra mesečno, odnosno 28.000 evra na godišnjem nivou, prema trenutnim podacima. Postoji verovatnoća da dođe i do porasta navedenih iznosa, kako bude bilo vršeno usklađivanje minimalne zarade.

Obavezno je i zdravstveno osiguranje. Podrazumeva se i da podnosioci zahteva ne smeju imati krivični dosije ni u Španiji, ni u zemlji u kojoj su živeli prethodnih pet godina. Osim dokaza o tome, obavezuju se i da pod zakletvom daju izjavu da nisu imali krivični dosije u poslednjih pet godina.

Koliko dugo važi viza za digitalne nomade?

Prvobitno viza za digitalne nomade u Španiji važi godinu dana, odnosno 12 meseci ili u toku perioda zaposlenja, koji je kraći od godinu dana.

Mardid,  panorama centar  grada kafe kafici trg Madrid / Foto: Shutterstock

Može se obnavljati do pet godina.

Dozvoljeno je odsustvo iz Španije najviše šest meseci na godišnjem nivou, da bi neko mogao da zadrži vizu. Uz to, svi koji dobiju ovu vizu imaju pravo i da apliciraju za boravišnu kartu, koja im omogućuje putovanje širom Evropske unije, za sve vreme dok žive u zemlji.

Ukoliko postoji relevatna dokaz o dovoljno finansijskih sredstava, mogu se pridružiti i surpužnik i deca, odnosno bliski rođaci. Zahteva se dodatnih 75 odsto od minimalne mesečne zarade u zemlji, koja trenutno iznosi 875 evra na mesečnom nivou. Posle toga se dodaje 25 odsto, odnosno 292 evra za svakog člana proodice.

Apliciranje za digitalne nomadske vize je moguće preko ambasade ili konzulata u konkretnoj zemlji. Alternativa je otputovati u Španiji, pa u toku prva tri meseca podneti zahtev za vizu.

Video: Postignut dogovor o zlatnim dugoročnim vizama u Dubaiju za privrednike sa Zapadnog Balkana

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja