• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beč je poznat po odlično očuvanim palatama, među kojima se ove posebno izdvajaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zamišljen kao lovački dom za prestolonaslednika Josifa, sina cara Leopolda Prvog, koji je vladao krajem 17. veka, dvorac Šenbrun danas je jedna od glavnih atrakcija Beča

  • 0
Austrija, Beč Foto: Pixabay

Za bolje upoznavanje nekadašnjeg carskog grada sasvim je dovoljno obići makar jedan od dvoraca i palata, po kojima je Beč nadaleko poznat.

Poseta čuvenoj Muzejskoj četvrti, svakako se podrazumeva. Ali i proba čuvene Saher torte, u istoimenom hotelu, koja je svakako proslavila prestonicu Austrije.

1. Dvorac Šenbrun (nem. Schönbrunn)

Zamišljen kao lovački dom za prestolonaslednika Josifa, sina cara Leopolda Prvog, koji je vladao krajem 17. veka, dvorac Šenbrun danas je jedna od glavnih atrakcija Beča. Na tom mestu nalazio se 1642. godine najpre zamak, namenjen carici Eleonori od Gonzate.

Dvorac Šenbrun, Beč, Austrija Foto: Pixabay/manekij

Tokom narednih vekova, dvorac postaje izuzetno značajan za društveni život zemlje. Najpre u toku vladavine carice Marije Terezije, kada je Šenbrun funkcionisao kao caričina letnja rezidencija.

Svake godine milioni turista iz celog sveta posećuju dvorac Šenbrun, koji se na Listi svetske kulturne baštine nalazi od 1996. godine. A osim u umetničkom i kulturnom bogatstvu samog zdanja, imaju priliku da uživaju i u velelepnim vrtovima palate.

Radno vreme dvorca se razlikuje u zavisnosti od perioda posete, a precizno je navedeno na zvaničnom sajtu Šenbruna. Ulaznice se mogu rezervisati online, a cena varira u zavisnosti od toga da li se posećuje celokupni kompleks ili samo njegovi delovi, odnosno za koju od ponuđenih tura se posetioci odluče.

2. Dvorac Lihtenštajn (nem. Liechtenstein)

Zdanje koje je bilo porodična rezidencija prinčeva od Lihtenštajna, sagrađeno je u prvim decenijama 12. veka. Hugo od Lihtenštajna je zaslužan za njegov nastanak, koji je ovo zdanje izgradio 1130. godine.

Beč, Austrija Foto: Pixabay/juliussilver

Izuzev izuzetno bogate riznice, ovaj dvorac je dobro poznat i po fantastičnom pogledu na austrijsku prestonicu, koji se iz njega pruža.

Turistima su na raspolaganju organizovani obilasci na svakih sat vremena, a cena ulaznice za odrasle je 12 evra, dok deca plaćaju ulaznicu 8 evra, navodi „Viennapass“.

3. Dvorac Belvedere

Deo svetske kulturne baštine, dvorac Belvedere u Beču posebno je interesantan kako zbog odlično očuvane barokne arhitekture, tako i zbog izložbi i drugih događaja, kojima je domaćin.

Umetničke izložbe koje se organizuju u zdanju, koje je nekada bilo rezidencijalna palata princa Eugena, posebno su interesantne. Ništa manje zanimljivi nisu ni prilaz dvorcu i njegovi vrtovi.

Izuzev Donje i Gornje palate Belvedere, postoji i Belvedere 21, kao svojevrsna umetnička galerija.

Cene ulazniza za Donji i Gornji Belvedere se razlikuju, a na „Belvedere.at“ precizno su navedene informacije o cenama za sve kategorije posetilaca, kao i radno vreme i jednog i drugog zdanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja